10η συνάντηση λογοτεχνίας: άλλο να ’σαι διαβασμένος κι άλλο κοσμογυρισμένος...

[ ARTI news / Ελλάδα / 09.07.19 ]

άλλο να ’σαι διαβασμένος κι άλλο κοσμογυρισμένος...

«[...] Στον κόσμο των πλανήτων συγκαταλέγονται όλοι όσοι προικίστηκαν με το απόσταγμα της καθολικής σοφίας που κληροδοτεί όχι η μελέτη αλλά η ατέρμονη άνευ ορίων περιπλάνηση («Αλλο να ’σαι διαβασμένος κι άλλο κοσμογυρισμένος» λέει μια τουρκική παροιμία), οι ανέστιοι και οι πένητες που υποχρεώνονται σε διηνεκείς μετακινήσεις, οι δαιμονισμένοι απ’ τον τρελό τους πόνο που παίρνουν τα βουνά, οι μεγάλοι περιηγητές της αρχαιότητας, σαν τον Ηρόδοτο και τον Στράβωνα, σαν τον Οθωμανό Εβλιγιά Τσελεμπή, τον Σατωμπριάν, τον Μπάιρον, διάσημοι πλάνητες σαν τον Μπωντλαίρ, τον Ρεμπώ, τον Πιέρ Λοτί, τον Κέρουακ, τον Ζενέ, τον Μπουκόφσκι, οι flaneurs και οι flaneuse των Παρισίων [...] οι «γιαμπαντζήδες» του Παπαδιαμάντη, οι πλανόδιοι γυρολόγοι, οι πραματευτάδες, όλοι οι τσιγγάνοι του κόσμου, οι τελάληδες που θέριζαν τα καλντερίμια, οι οδοιπόροι του Άθωνα και οι ορειβάτες του Θιβέτ, παράδοξοι ποιητές [...]. Στην περιπλάνηση οδηγείται κανείς απ’ την ανάγκη να ανθιστεί τα μυστικά του Αγνώστου, να συνομιλήσει με την απεραντοσύνη, να ενωθεί με το απόλυτο, να ξεγελαστεί απ’ την αιχμαλωσία της ρουτίνας του. Εξ ου και πλάνη ίσον ξεγέλασμα, με πλάνεψαν τα μάτια σου, σε πλάνεψε η ντόλτσε βίτα, κ.λπ. Αξίζει από μόνη της η περιπλάνηση, σαν «τ’ ωραίο ταξίδι» της Καβαφικής Ιθάκης. Και, ζήτωσαν όλα τ’ αλάνια του κόσμου τούτου!» 
Θ. Κοροβίνης· στο Documento στο #Docville· με αφορμή τη 10η Συνάντηση Λογοτεχνίας και Μουσικής στα Πλατανίδια Πηλίου.

...Oι πλάνητες του κόσμου και η έννοια της περιπλάνησης είναι το θέμα που προτείνει ο συγγραφέας και τραγουδοποιός Θωμάς Κοροβίνης στη φετινή Συνάντηση Λογοτεχνίας και Μουσικής, την ετήσια εκδήλωση που διοργανώνει από το 2009 στο κτήμα του, μια πηλιορείτικη αυλή κατάφυτη από πεύκα, πλατάνια και κάθε λογής καρποφόρα δέντρα την οποία μετατρέπει για ένα βράδυ σε χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων, προσκαλεί φίλους του μουσικούς, συγγραφείς, ποιητές, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, ζωγράφους, επιστήμονες και παρουσιάζουν από κοινού μια εκδήλωση λόγου και μουσικής με διαφορετικό κάθε φορά θέμα. 
Φέτος...«Οι πλάνητες - Η περιπλάνηση στην κοινωνία, στη λογοτεχνία, στο τραγούδι» · με την αρωγή του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού Άνω Γατζέας· το Σάββατο 13 Ιουλίου.
Συμμετέχουν οι λογοτέχνες Μάνος Κοντολέων, Γιάννης Πάσχος, Άρης Τσοκώνας, Νόρα Πυλόφωρ - Προκοπίου, Εύα Σπαθάρα, Ιωάννα Αβραμίδου, Κυριάκος Συφιλτζόγλου, ο ψυχίατρος και σκηνοθέτης Στέλιος Κρασανάκης, η ψυχολόγος-ψυχαναλύτρια Τάνια Βοσνιάδου, οι κριτικοί λογοτεχνίας Εύη Κουτρουμπάκη και Κώστας Καλημέρης κ.ά. Τραγούδια που σχετίζονται με το θέμα θα ακουστούν από τους καλλιτέχνες Αφεντούλα Ραζέλη, Λάζαρο Χαριτίδη, Σταύρο Κρομμύδα, Ηλία Κρομμύδα, Κώστα Κουτρουμπάκη κ.ά... Μάνος Κοντολέων (Manos Kontoleon)Giannis PaschosAri CokonaEva SpatharaKiriakos SifiltzoglouTania VosniadouEvi KoutroumpakiKostas KalimerisΚώστας ΚουτρουμπάκηςΑφεντουλα ΡαζεληΣταύρος ΚρομμύδαςLarry Xarit