Χιλιάδες Ιταλοί διαδήλωσαν εναντίον του Σαλβίνι και του ρατσισμού

[ ARTI news / Κόσμος / 03.02.19 ]

Χιλιάδες Ιταλοί διαδήλωσαν ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία σε 300 πλατείες ιταλικών πόλεων. «Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, οι πλατείες της χώρας γέμισαν με τα χρώματα και τα συνθήματα της Ιταλίας που αντιστέκεται, οργανώνεται και κινητοποιείται κατά της κυβερνητικής πολιτικής για τους μετανάστες» γράφει η Repubblica.

Στο Τορίνο χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να φωνάξουν «καλωσορίζουμε τους πρόσφυγες».

Όπως είναι γνωστό η ιταλική κυβέρνηση και ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι, δεν επιτρέπουν σε πλοία ΜΚΟ που διασώζουν πρόσφυγες να προσεγγίσουν ιταλικά λιμάνια.

Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων είναι πολίτες και εθελοντές της Rainbow 4 Africa που βοηθά τους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στη Γαλλία μέσα από τα ορεινά μονοπάτια. Η ιδέα των συγκεντρώσεων ξεκίνησε από τέσσερις φίλους -την Λουίζα Ζόρζι, τον Τζοβάνι Γκαρίλιο, την Λουίζα Μόντο καi την Μισέλ Αγκελάντου- και έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ιταλία.

Για να αντισταθούμε «στις απάνθρωπες επιλογές εκείνων που θέλουν να αφήσουν εκείνους που τρέχουν μακριά από τον πόλεμο, την πείνα και τη φτώχεια, να πεθάνουν στη θάλασσα» δηλώνουν οι Ιταλοί αντιφασίστες.

Συνολικά 139.300 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σε ολόκληρη την Ευρώπη τη χρονιά που πέρασε, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος της τελευταίας πενταετίας. 

Όμως 2.275 άνθρωποι πνίγηκαν στη Μεσόγειο το 2018 σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.