Χιλή: Τα παιδιά του Πινοσέτ στην κυβέρνηση

[ ARTI news / Κόσμος / 31.07.20 ]

Χιλή: ο πρόεδρος Πινιέρα έδωσε τα κλειδιά της κυβέρνησης στους φίλους του Πινοσέτ. Αυτός είναι ο τίτλος του διεθνούς Τύπου αυτή την εβδομάδα. Ο Σεμπαστιάν Πινιέρα, αφού υπέστη μία ταπεινωτική ήττα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, προχώρησε στον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του(28 Ιουλίου), τοποθετώντας σ’ αυτή  πολλά «γεράκια» της χιλιανής ακροδεξιάς, που είναι φίλα προσκείμενα στην συνταγματική κληρονομιά του δικτάτορα Πινοσέτ, και τα οποία αντιτίθενται σφόδρα στην σύνταξη ενός νέου Συντάγματος. Το νέο Σύνταγμα απαιτούσε το γιγαντιαίο κίνημα κοινωνικής διαμαρτυρίας που συντάραξε τη Χιλή παρά την απίστευτη βία των δυνάμεων καταστολής, των δεκάδων νεκρών και των χιλιάδων τραυματιών διαδηλωτών. Το ισχύον Σύνταγμα έχει επιβληθεί από τον Πινοσέτ και θεωρείται ως το μοντέλο της συνταγματικής εφαρμογής του νεοφιλελευθερισμού και της ουμπεροποιημένης οικονομίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia, ο πρόεδρος Πινιέρα αναδόμησε την δεξιά κυβέρνησή του την Τρίτη 28 Ιουλίου για να την κάνει «ακόμη πιο δεξιά»! Οι ακροδεξιοί που ελέγχουν τα δύο κύρια κόμματα του συντηρητικού κυβερνητικού συνασπισμού, την Unión Demócrata Independiente (UDI) και την Renovación Nacional (RN) έχουν εισέλθει στην κυβέρνηση.

Ο Πινιέρα, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, μεταξύ της «σωτηρίας της εικόνας του»(η δημοτικότητά του έχει φθάσει στο χαμηλότατο ποσοστό του 12% των θετικών γνωμών) και της διάλυσης του συνασπισμού που κυβερνάει τη Χιλή, προτίμησε να αποφύγει τη δεύτερη και να εκμεταλλευθεί την καραντίνα.

Πλέον, η σύγκρουση στη Χιλή του πολιτικού συστήματος των ακροδεξιών εκατομμυριούχων (στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο Πινιέρα) και της κοινωνίας θα λάβει μια νέα διάσταση...