Φαλλοκρατικά γουρούνια...

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 13.02.19 ]

Προβάλλουν και ξαναπροβάλλουν το βίντεο του μοντέλου που δέχεται επίθεση από γουρούνια. Προβάλλουν και ξαναπροβάλλουν το δήγμα στα οπίσθια της γυναίκας, η οποία μέσω αυτού προβάλλει την ανατομία της, παίζοντας ασμένως το φαλλοκρατικό παιγνίδι. Για να επιβεβαιωθεί ο Μ. Φουκό που υποστήριζε ότι το σώμα «είναι άμεσα βυθισμένο σε ένα πολιτικό πεδίο», ότι οι σχέσεις εξουσίας (εν προκειμένω της βιο-εξουσίας) ασκούν πάνω στο σώμα μια άμεση επιρροή «το περικυκλώνουν, το σημαδεύουν, το χειραγωγούν, το βασανίζουν, το εξαναγκάζουν σε εργασίες, το υποχρεώνουν σε τελετουργίες, απαιτούν από αυτό κάποια σημάδια». Η εξουσία αυτή πλέον δεν σκοτώνει αλλά «περικυκλώνει τη ζωή από άκρη σ’ άκρη», ελέγχοντας αυστηρά τις επιθυμίες.

Αλλά όταν λέμε "σώμα", τι εννοούμε; Η πόλη είναι ένα σώμα πολιτών, το ίδιο κι ένα κόμμα, το αυτό και η κοινωνία. Είτε, λοιπόν, εν-σωματώνεσαι στο ευρύτερο, συλλογικό σώμα ως σώμα μερικό, ατομικό, είτε μένεις εκτός. Η δόξα και το μαρτύριο σχετίζονται με το σώμα. «Σεξουαλικότητα, εργασία, όνειρο, ενδυμασία, πόλεμος, χειρονομία, γέλιο…» όλα είναι σώμα, ή αλλιώς εν-σωματωμένοι τρόποι έκφρασης του ανθρώπου. Στην περίπτωσή μας έχουμε έναν απόλυτα χυδαίο φαλλοκρατικό τρόπος έκφρασης που δηλώνεται δήθεν χιουμοριστικά και σωματώνεται συμβολικά. Για να αποδείξει ότι «… το σώμα είναι σήμερα η έδρα της μεταμόρφωσης της νέας εποχής. Από τη γενετική δημιουργία έως τα βακτηριολογικά όπλα, από τη θεραπεία και την προσέγγιση των σύγχρονων επιδημιών έως τις νέες μορφές κυριαρχίας στην εργασία, από το σύστημα της μόδας έως τους νέους τρόπους διατροφής, από την εξύμνηση των κανόνων που αφορούν τις σωματικές αναλογίες έως τις ανθρώπινες βόμβες, από τη σεξουαλική απελευθέρωση έως τις νέες αλλοτριώσεις…».

Υπ' αυτή την οπτική, μία προσπάθεια συγγραφής της ιστορίας του σώματος θα είναι μία καταγραφή της «υπόγειας ιστορίας», της ιστορίας των κάτω, αφού οι πάνω, οι νικητές έχουν γράψει την ιστορία με «πνευματικό» τρόπο σύμφωνα με τον καταμερισμό εργασίας πνεύματος-σώματος.