Υπέρ του Μεγάλου Συνασπισμού ψήφισαν τα μέλη του SPD

[ ARti news / Κόσμος / 04.03.18 ]

Υπέρ ή εναντίον μιας συμμαχίας με την Άνγκελα Μέρκελ; Σ΄αυτό το ερώτημα κλήθηκαν να απαντήσουν τα περίπου 463.000 μέλη του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Τελικά, ψήφισαν με ευρεία πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας συνασπισμού, ανακοίνωσε η ηγεσία της SPD, σήμερα, Κυριακή, 4 Μαρτίου.
Η νίκη του «ναι» ανοίγει το δρόμο για μια νέα «Grosse Koalition» (μεγάλο συνασπισμό) με τους Συντηρητικούς, όπως έγινε το 2005-2009 και στη συνέχεια 2013-2017 μετά από μια πρώτη εμπειρία στη δεκαετία του 1960. Με τη θετική ψήφο του SPD η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εμφανίστηκε νικηφόρα αλλά αποδυναμωμένη στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, πέρασε το τελευταίο εμπόδιο για να ξεκινήσει μια τέταρτη θητεία.

Το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας είναι ζωτικής σημασίας για την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, βυθισμένη σε ένα πρωτοφανές μετεκλογικό αδιέξοδο, τη στιγμή που η Ευρώπη συγκλονίζεται από την κρίση του Brexit και την άνοδο του εθνικισμού.

Τα υπουργεία που αναλαμβάνει το SPD είναι τα Οικονομικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος, Εργασίας και Οικογένειας. Μέχρι τώρα βέβαιο μπορεί να θεωρείται μόνο ότι ο Όλαφ Σολτς θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών και Αντικαγκελάριος. Η αντιπρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία Μανουέλα Σβέσιγκ, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) εξέφρασε την ελπίδα το κόμμα της να επιλέξει και στελέχη από την πρώην ανατολική Γερμανία, κάτι που δεν έπραξε η 'Αγγελα Μέρκελ για τα υπουργεία που εξασφάλισε το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU).

Αύριο αναμένεται η ανακοίνωση των νέων υπουργών και από τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), οι οποίοι αναλαμβάνουν τα υπουργεία Εσωτερικών - για το οποίο προορίζεται κατά πάσα πιθανότατα ο αρχηγός του κόμματος και απερχόμενος Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ -, Συγκοινωνιών και Αναπτυξιακής Βοήθειας.