Τραγική η κατάσταση των προσφύγων ανοιχτά της Μάλτας

[ ARTI news / Κόσμος / 07.01.19 ]

Εν πλω παραμένουν εδώ και πολλές μέρες οι πρόσφυγες που διασώθηκαν από τα πλοία των μη κυβερνητικών οργανώσεων Sea Watch και Sea Eye ανοιχτά της Μάλτας, λόγω της άρνησης του φασίστα Ματέο Σαλβίνι να τους δεχτεί.

Ορισμένοι από τους 49 μετανάστες που παραμένουν αποκλεισμένοι σταμάτησαν να τρώνε και άλλοι έχουν αφυδατωθεί, σύμφωνα με τον καπετάνιο του Sea Watch 3, Άνε-Πολ Λάνσε.

Οι ακτιβιστές της πρώτης ΜΚΟ διέσωσαν 32 ανθρώπους που κινδύνευαν στη θάλασσα λίγο πριν τα Χριστούγεννα και ένα πλοίο της οργάνωσης της δεύτερης περισυνέλλεξε άλλους 17 στα τέλη Δεκεμβρίου.

Δίνοντας μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Μάλτας ο Λάνσε επισήμανε πως η κατάσταση στο πλοίο είναι ανυπόφορη. «Δεν τους μεταφέρουμε στη Λιβύη» τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον καπετάνιο, το ζήτημα δεν είναι πόσο καιρό μπορούν οι μετανάστες να αντέξουν αυτήν την κατάσταση, αλλά για πόσο καιρό θα τους αναγκάζουν να υπομένουν όλο αυτό. 

Ισπανία

Συνολικά 549 πρόσφυγες και μετανάστες που προσπάθησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο διέσωσαν το Σαββατοκύριακο οι ισπανικές αρχές, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Οι διασώστες εντόπισαν έξι μικρά πλεούμενα που μετέφεραν 350 μετανάστες το Σάββατο στα νερά ανατολικά του Γιβραλτάρ και σήμερα ακόμα 199 τραβήχτηκαν από πέντε ακόμα σκάφη, συμπεριλαμβανομένων δύο μικρών φουσκωτών, από τα οποία ένα μετέφερε τέσσερα παιδιά και ένα άλλο δέκα ενήλικες.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 2018 2.262 άτομα έχασαν τη ζωή τους στον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου. Τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφεραν ότι 57.000 μετανάστες έφτασαν την Ισπανία πέρυσι, διπλασιάζοντας τον αριθμό του  2017.

Το AP σχολιάζει πως αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η Ιταλία, η Μάλτα και άλλα κράτη της ΕΕ. .αρνούνται να αφήσουν διασωστικά σκάφη να ελλιμενιστούν στα εδάφη τους.