Το τρίτο κύμα του Covid θα χτυπήσει τους νέους

[ ARTI news / Κόσμος / 11.06.21 ]

 Σε ένα άρθρο για το εβδομαδιαίο έντυπο The Spectator, ο καθηγητής Philip Thomas γράφει ότι αναμένει ένα νέο κύμα μόλυνσης από τον covid-19 δυνητικά τόσο υψηλό όσο και αυτό του δεύτερου κύματος τον Ιανουάριο. Όμως, χάρη στον μαζικό εμβολιασμό το κύμα αυτό δεν θα έχει σοβαρές συνέπειες.

 «Θα κάναμε καλά για να προετοιμαστούμε για ένα νέο κύμα μόλυνσης», προειδοποιεί ο καθηγητής διαχείρισης κινδύνων στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, στο The Spectator. «Για εβδομάδες, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν τυχερό που είχε τα χαμηλότερα επίπεδα Covid στην Ευρώπη. Αλλά μπορούμε να περιμένουμε να δούμε σύντομα κάποια ανησυχητικά  πρωτοσέλιδα για το θέμα» λόγω της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, κάθε άτομο που μεταφέρει την ινδική παραλλαγή του ιού, που κυριαρχεί τώρα στη Βρετανία, θα μολύνει 6.8 άλλα μέλη του πληθυσμού, που δεν έχουν ανοσία. Αυτή είνα μια πολύ υψηλότερη μεταδοτικότητα σε σχέση με την βρετανική μετάλλαξη (4.5 άτομα) ή τον εναρκτήριο ιό (τρία άλλα άτομα).

Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος πανικού, βεβαιώνει ο ερευνητής. Το Ηνωμένο Βασίλειο «είναι έτοιμο όσο ποτέ άλλοτε» για να αντιμετωπίσει αυτό το «τρίτο κύμα». «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι απίθανο να κορεστεί», τονίζει ο Philip Thomas. Αυτές οι νέες μολύνσεις, ενδεχομένως «θα πρέπει να αφορούν μόνο τους νέους, οι οποίοι είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή του ιού». Γιατί αφορά τους νέους; «Επειδή αυτοί δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη». Με άλλα λόγια, το τρίτο κύμα θα «συντριβεί παγκοσμίως» πάνω στο τείχος του εμβολιασμού, καθώς περισσότερο από το μισό του ενήλικου πληθυσμού έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου, κυρίως στις πιο ευάλωτες κατηγορίες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι περισσότεροι μη εμβολιασμένοι άνθρωποι, δηλαδή οι νεότεροι, πιθανότατα θα προσβληθούν από τον ιό τους επόμενους μήνες, χωρίς όμως σοβαρές συνέπειες. Οι άλλοι, όσοι δηλαδή έχουν κάνει και τις δύο δόσεις «θα μπορούν να συνεχίσουν να ζουν σαν να μην είχε συμβεί τίποτα», καταλήγει ο καθηγητής.