Το πρόγραμμα του 13ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΑΧΘΕΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

[ ARTI news / Ήπειρος / 25.06.19 ]

 Το φετινό φεστιβάλ του ΑΡΑΧΘΕΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, 1919-2019: 100 χρόνια.

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί από 7 έως 12 Αυγούστου στο Αράχθειο Θέατρο στο Παλαιοχώρι Σκούπας  Άρτας.

Την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019 θα δώσει συναυλία η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού με τραγούδια γνωστών Ελλήνων συνθετών (Θεοδωράκης, Χατζηδάκης, Κατσαρός, Ζαμπέτας, Κόκοτος κα), του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Στα πλαίσια του αφιερώματος του φετινού Φεστιβάλ στη γενοκτονία των Ποντίων, θα ακουστούν και τρία τραγούδια του Πόντου.

Η μπάντα απαρτίζεται από 45 ένστολους καταξιωμένους μουσικούς με μαέστρο τον Πλωτάρχη Γ. Τσιλιμπάρη ΠΝ και υπεύθυνο τον Πλοίαρχο Α. Μιχέλη ΠΝ, διευθυντή του γραφείου δημοσίων σχέσεων του Πολεμικού Ναυτικού.

Την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019 θα δοθεί η παράσταση «Σωκράτης» για μικρούς και μεγάλους από το Θεατρικό Εργαστήρι Λαμπιόνι Θεσσαλονίκης, σε σκηνοθεσία της Αννίτας Γκαϊτατζή. Προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε το Σωκράτη μέσα από τις φράσεις ότι «το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι δεν γνωρίζουμε τίποτα», ότι «καλύτερα ν’ αδικείσαι παρά ν’ αδικείς», ότι «υπάρχει μόνο ένα καλό: η γνώση κι ένα κακό: η αμάθεια», τον  προσεγγίζουμε μεταφέροντας έναν λόγο με επίκαιρα μηνύματα.

Την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019 θα δοθεί η παράσταση «Βάκχες» του Ευρυπίδη σε σκηνοθεσία Κατερίνας Βασιλείου. Το έργο ξεκινά με τον θεό Διόνυσο, ο οποίος καταφθάνει στην Θήβα, με έναν «θίασο» γυναικών, τις Βάκχες. Έρχεται για να τιμωρήσει το βασιλιά Πενθέα και όλους τους Θηβαίους, γιατί τολμούν να τον αμφισβητούν και να αρνούνται τη θεϊκή του υπόσταση. Ο Διόνυσος τρελαίνει τις Θηβαίες και ως μαινάδες τις στέλνει να κατοικούν στον Κιθαιρώνα, ενώ μεταμορφωμένος πείθει τον Πενθέα να πάει στο βουνό και να λάβει την τιμωρία του. Εκεί ξεκινά ένα παιχνίδι εξουσίας, όπου ο θύτης μετατρέπεται σε θύμα, και το αντίστροφο.
Η σκηνοθεσία, η διασκευή του κειμένου, η σκηνογραφία και η μουσική επιμέλεια είναι της Κατερίνας Βασιλείου. Παίζουν οι Θανάσης Λανάρης, Ιωάννης Τέλης, Βάσω Ζησίδη, Άρτεμης Τορουνίδη, Ντέμυ Τζουλάφη, Νατάσα Τσαμπά, Λίνα Μπότη, Σέβη Ευθυμίου και Άννα- Μαρία Κόκκινου.

Το Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 θα δοθεί η παράσταση «Γαία»: Μια διαχρονική ιστορία με κέντρο τα πάθη και τους διωγμούς των ανθρώπων από τους εξουσιαστές του Πλανήτη που οδηγούν στην αέναη "Οδύσσεια" μιας γυναίκας αυτή τη φορά, που αφού την ξερίζωσαν  δια της βίας και την έδιωξαν από τη γη όπου γεννήθηκε, βρίσκεται νύχτα μεσοπέλαγα, με ένα ξένο μωρό στην αγκαλιά. Για να το ηρεμήσει του αφηγείται την πολυτάραχη ζωή της, του τραγουδάει  προσπαθώντας με όλες της τις δυνάμεις να του σώσει την ζωή και να το γλυτώσει από τον Άδη.

Κι οι δυό μαζί «Δεσμώτες» κι «Ελεύθεροι πολιορκημένοι» είναι έρμαια της θάλασσας. Κι εκεί που γεννήθηκε η ζωή, αυτή η γυναίκα  προσπαθεί να σώσει την νέα ζωή και αναζητώντας την Γαία και την μοναδική ελπίδα σωτηρίας, τον πολιτισμένο άνθρωπο. Τον άνθρωπο της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της αγάπης. Ταυτίζεται με την Γαία και γίνεται η φωνή της για την σωτηρία του κόσμου ολόκληρου, μεταφέροντας ένα συγκλονιστικό οικολογικό μήνυμα.

Ένα πρωτότυπο  θεατρικό έργο του Γιάννη Φαλκώνη γραμμένο το 2017- 2018.

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Φαλκώνης, Πρωταγωνιστεί η καταξιωμένη Τζουμερκιώτισσα ηθοποιός Γεωργία Ζώη, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης.

 Την Κυριακή 11 Αυγούστου 2019 ο Ποντιακός εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέα Κερασούντα θα παρουσιάσει μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. «Πόντος: Σταύρωση και Μνήμη- 100 χρόνια από τη γενοκτονία».

Μία από τις μεγαλύτερες μορφές του Ποντιακού ελληνισμού υπήρξε ο Φίλων Κτενίδης που γεννήθηκε στην Τραπεζούντα: θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος, ιατρός και βουλευτής Αθηνών το έτος 1935. Το κυρίαρχο ποιητικό του έργο ήταν «Η καμπάνα του Πόντου», μία ελεγεία που εκφράζει την οδύνη και τον πόνο του ποιητή για τη συμφορά, το διωγμό και τον αφανισμό των Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες. Απόσπασμα από το επικολυρικό αυτό ποίημα του Κτενίδη θα παρουσιαστεί σε δρώμενα με συνοδεία κεμετζέ (ποντιακή λύρα) από τον λυράρη Γιάννη Σουκούβελο.

Θα παιχτούν επιλεγμένες ποντιακές μελωδίες στη μουσική σύνθεση «Ο Λυγμός της Λύρας».

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Καραγεωργίου.

Η Φωτεινή Κυριακίδου θα αναφερθεί στη γενοκτονία των Ποντίων.

Το χορευτικό του συλλόγου με χοροδιδάσκαλο τον εκπαιδευτικό Περικλή Αναστασιάδη θα χορέψει παραδοσιακούς Ποντιακούς χορούς.

Θα παρουσιαστεί ποντιακό δρώμενο με τραγούδι από το έργο του Ελευθεριάδη «Ειρήνη» .

«Ο Πόντος εσταυρώθη- τετέλεσται».

 Την Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019 θα δοθεί η παράσταση «Ο γάμος του Μπαρμπα-Γιώργου» από το θίασο του Μιχάλη Θεοδωρόπουλου «Σκιές και γέλια».

Το Αράχθειο Θέατρο θέλοντας να προβάλει όλα τα είδη θεάματος, παρουσιάζει φέτος το θέατρο σκιών. Το θέατρο σκιών είναι από τα αρχαιότερα είδη θεάτρου με προέλευση την Άπω Ανατολή και διαδρομή από Κίνα, Ινδία, Αίγυπτο, Τουρκία και σε συνέχεια εξάπλωση προς την Ευρώπη. Στην Ελλάδα πρωτοπαρουσιάστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα στην Ήπειρο όπου οι καραγκιοζοπαίχτες εκείνης της εποχής τον παρουσιάζουν για πρώτη φορά με το Μεγαλέξανδρο και το φίδι, συνδέοντάς τον με την ελληνική παράδοση.

Καραγκιόζης είναι ο καθένας μας, είναι ο εργάτης, ο άστεγος, ο πρόσφυγας, ο πεινασμένος.

Ο θίασος του Μιχάλη Θεοδωρόπουλου «Σκιές και γέλια» παρουσιάζει την παράσταση  «Ο Γάμος του Μπάρμπα-Γιώργου». Μια κωμωδία του ελληνικού θεάτρου σκιών διασκευασμένη από τον καραγκιοζοπαίχτη Μιχάλη Θεοδωρόπουλο με σεβασμό πάντα στον  παραδοσιακό καραγκιόζη.

Τρέξατε μικροί & μεγάλοι να διασκεδάσετε με μια ξεκαρδιστική κωμωδία του παραδοσιακού Θεάτρου Σκιών που θέλει τον Μπάρμπα Γιώργο να προσπαθεί επίμονα να παντρευτεί την αγαπημένη του Μαργαρίτα και ο Καραγκιόζης, εκμεταλλευόμενος τη λαχτάρα του, του στήνει μια καταπληκτική φάρσα με ατέλειωτο γέλιο και χιούμορ...
Τα υπόλοιπα επί σκηνής.

 ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ 20:30

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 Ρίτα Μυστακοπούλου Νάστου