Το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο σε δύο Αμερικανίδες βουλευτίνες

[ ARTI news / Κόσμος / 16.08.19 ]

Η απόφαση του Ισραήλ να απαγορεύσει την είσοδο σε δύο Αμερικανίδες βουλευτίνες, επειδή θεωρεί ότι διάκεινται φιλικά στους Παλαιστινίους, και η πρωτοφανής στήριξη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην απόφαση αυτή, προκάλεσε σήμερα θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ, ακόμα και στους κόλπους των θερμότερων υποστηρικτών του εβραϊκού κράτους.

Το πανίσχυρο φιλο-ισραηλινό λόμπι Aipac κράτησε σαφείς αποστάσεις από την ανακοίνωση των ισραηλινών αρχών, που αρνήθηκαν την είσοδο στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων Ιλχάν Ομάρ και Ρασίντα Τλάιμπ λόγω της στήριξής τους στο μποϊκοτάζ προς το εβραϊκό κράτος.

Οι δύο γυναίκες, οι πρώτες μουσουλμάνες που εξελέγησαν στο Κογκρέσο, επρόκειτο να επισκεφθούν αυτό το Σαββατοκύριακο το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Όμως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε σήμερα το πρωί, μέσω Twitter, την κυβέρνηση του Ισραήλ να εμποδίσει αυτήν την επίσκεψη, εκτιμώντας πως το Ισραήλ, θα επιδείκνυε «μεγάλη αδυναμία» δίνοντας το πράσινο φως στην άφιξη των Αμερικανίδων πολιτικών.

Ακολούθως, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την απαγόρευση της εισόδου, υπογραμμίζοντας ότι η επίσκεψή τους εντάσσεται στο πλαίσιο «των δραστηριοτήτων μποϊκοτάζ σε βάρος του Ισραήλ».

Η βουλευτίνα Ιλχάν Ομάρ απάντησε σήμερα ότι η απόφαση του Ισραήλ να εμποδίσει την επίσκεψή της στη χώρα συνιστά «προσβολή στις δημοκρατικές αξίες» και δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένης της αντίστασης του Μπενιαμίν Νετανιάχου στις προσπάθειες για ειρήνη.

Την ώρα που οι Ρεπουμπλικάνοι κρατούν χαμηλούς τόνους, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ λέει ότι η απαγόρευσε συνιστά «ένδειξη αδυναμίας, όχι ισχύος» εκ μέρους του Ισραήλ.

«Καμία δημοκρατική κοινωνία δεν πρέπει να φοβάται τον ανοιχτό διάλογο» τονίζει καλώντας το εβραϊκό κράτος να ξανασκεφθεί την απόφασή του.