Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ των κολοσσών της ψηφιακής τεχνολογίας

[ ARTI news / Ελλάδα / 05.07.18 ]

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα την πρόταση για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος που διέπει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, την οποία υποστήριζαν ενθέρμως οι δημιουργοί –καλλιτέχνες και εκδότες– αλλά έβρισκε κάθετα αντίθετους τους κολοσσούς των ψηφιακών μέσων και τους ακτιβιστές που αγωνίζονται για την ελευθερία στο διαδίκτυο.

Από τους 627 ευρωβουλευτές που ήταν παρόντες στο ημικύκλιο στο Στρασβούργο, 318 καταψήφισαν το κείμενο αυτό, 278 τάχθηκαν υπέρ και 31 απείχαν.

Η καταψήφιση της πρότασης σημαίνει ότι προς το παρόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα μπορέσει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση αυτή με τις χώρες-μέλη και με την Επιτροπή.

Η πρόταση, που δίχασε τους ευρωβουλευτές ακόμη και των ίδιων πολιτικών ομάδων, θα συζητηθεί και πάλι στην ολομέλεια του Σεπτεμβρίου. Πριν από τη διεξαγωγή μιας δεύτερης ψηφοφορίας, είναι δυνατόν να εισαχθούν τροποποιήσεις στο αρχικό κείμενο.

Η EDiMA, ένα λόμπι στο οποίο μετέχουν οι εταιρείες GAFA (Google, Apple, Facebook και Amazon) και άλλα μεγάλα ονόματα του τεχνολογικού τομέα, χαιρέτισε σε ανακοίνωσή της την απόρριψη της πρότασης, χαρακτηρίζοντάς την «νίκη για τη δημοκρατία».

«Οι GAFA, που κλέβουν τους καλλιτέχνες, δεν πληρώνουν φόρους, κέρδισαν μια μάχη. Τι ωραιοποιημένη θεώρηση του κόσμου από εκείνους που πιστεύουν ότι υπερασπίζονται τους καταναλωτές», απάντησε μέσω του Twitter η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Περβάνς Μπερέ, του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Η EDiMA, μέλη της οποίας είναι επίσης το eBay, η Microsoft, το Twitter και άλλες εταιρείες, είχε ζητήσει από τους ευρωβουλευτές, πριν από την ψηφοφορία, να «σώσουν το διαδίκτυο», απορρίπτοντας τη μεταρρύθμιση.