Τομά Πικετί: Ο καπιταλισμός τελειώνει, ζήτω ο σοσιαλισμός της συνδιαχείρισης

[ ARTI news / Κόσμος / 06.09.19 ]

Γράψαμε προχθές για το νέο βιβλίο του Τομά Πικετί. Τι νέο κομίζει ο γνωστός οικονομολόγος; Το τέλος του καπιταλισμού. Γι αυτό, όμως, γράφουν ήδη πολλοί. Το ίδιο κοινότοπες είναι και οι διαπιστώσεις του ότι η άνοδος της ξενοφοβίας εμποδίζει την ανάπτυξη της σοσιαλιστικής σκέψης και πως η πολιτική και η οικονομία έχουν καταληφθεί από το ιδιωτικό χρήμα.

Ενδιαφέρον ωστόσο έχουν οι προτάσεις του συγγραφέα. Ο καπιταλισμός τελειώνει αλλά με τι θα αντικατασταθεί; Ήρθε η ώρα του «συμμετοχικού σοσιαλισμού», γράφει. Ήρθε η ώρα της μετατροπής της ατομικής ιδιοκτησίας σε «κοινωνική». Οι επιχειρήσεις συλλογικής διαχείρισης είναι ήδη γεγονός στη Γερμανία και τις σκανδιναβικές χώρες.

Ο Πικετί ζητάει να θεσπισθεί φορολογία 90% από τα δύο δισεκατομμύρια και πάνω και προοδευτική μέχρι τις 100.000 ευρώ. Μιλάει δηλαδή για το τέλος των δισεκατομμυριούχων και την «προσωρινή ιδιοκτησία». Ο πλουτισμός των δισεκατομμυριούχων οφείλεται σε συλλογικά αγαθά και δημόσιες υπηρεσίες και είναι καιρός να μοιραστούν την περιουσία τους με τους μετόχους, δηλαδή τους εργαζόμενούς τους.

Τρίτο πεδίο για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων είναι η εκπαίδευση. Πρέπει να γίνει μία ανακατανομή των κονδυλίων υπέρ των υποβαθμισμένων περιοχών…

  • Δείτε και το σχετικό άρθρο του Μιχάλη Μητσού στην τελευταία σελίδα των σημερινών ΝΕΩΝ.