Τι είπαν Τσίπρας-Μέρκελ στην συνέντευξη Τύπου

[ ARTI news / Ελλάδα / 11.01.19 ]

Η κοινή συνέντευξη Τύπου Τσίπρα και Μέρκελ κινήθηκε σε ένα γενικότερο κλίμα συναντίληψης. Και οι δύο πολιτικοί αναφέρθηκαν στις σχέσεις των δύο χωρών που έχουν πια βελτιωθεί, με τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει και το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, κάνοντας λόγο για «απαράγραπτες εκκρεμότητες».

Κι ενώ στα Σκόπια επικρατεί πολιτική ένταση με τον Ζόραν Ζάεφ να μην βρίσκει τους 80 βουλευτές που χρειάζεται για την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών, η Άνγκελα Μέρκελ δεν δίστασε να αποκαλέσει από τώρα την πΓΔΜ με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Όποτε αναφέρθηκε στην γειτονική μας χώρα –και το έκανε τέσσερις φορές– χρησιμοποίησε τον συγκεκριμένο όρο, δείχνοντας εμπράκτως πως η Γερμανία θέλει να κλείσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Και όχι μόνο αυτό: Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ευγνώμων τόσο στον Αλέξη Τσίπρα, όσο και στον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, για το ότι εργάζονται για να έρθει εις πέρας η Συμφωνία.

«Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος.

Η Άνγκελα Μέρκελ ρωτήθηκε για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης πως υπήρξε «συναλλαγή» μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών. Ότι δηλαδή δόθηκαν οικονομικά «ανταλλάγματα» στην Ελλάδα προκειμένου να «περάσει» το Βόρεια Μακεδονία.

Η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε: «Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της συμφωνίας για το ονοματολογικό και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Δεν πρόκειται να εμπλακώ στα σχέδιο των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η λύση του ονοματολογικού θα είναι προς όφελος της Ελλάδας της Β. Μακεδονίας και της Ευρώπης. Θα θέσω στον κ. Μητσοτάκη την υπόθεση όπως σας την παρουσίασα αλλά δε νομίζω ότι θα επηρεάσω».