Τιμή και Πένθος για τον Γιασάρ Κεμάλ

[ Θωμάς Κοροβίνης / Πολιτισμός / 01.03.15 ]

ΓΙΑΣΑΡ ΚΕΜΑΛ(1923-2015)
Έφυγε απ' τη ζωή ο Γιασάρ Κεμάλ.Είναι ο συγγραφέας της γείτονος που αγάπησα όσο κανέναν. Ο σημαντικότερος και ανθρωπινότερος όλων. Σπουδαίοι και ο Κεμάλ Ταχίρ και ο Νετζατί Τζουμαλί και ο Αζίζ Νεσίν και ο Ορχάν Παμούκ(που δε θυμάμαι όμως να τον ανέφερε ποτέ) και τόσοι άλλοι νεότεροι. Αυτός ήταν άφταστος. Στυλίστας του ρεαλισμού, μετουσίωσε στη λογοτεχνία του τον πόνο και τις αγωνίες των ανθρώπων της μαρτυρικής γης της Ανατολίας.
Γεννηθήκαμε την ίδια η ημερομηνία, 6 Οκτωβρίου, με διαφορά τριάντα χρόνων. Θα μπορούσε να 'ναι ο πατέρας μου, το '23 είχε γεννηθεί κι εκείνος. Τον γνώρισα το' 91 σε μια τιμητική γι' αυτόν συναυλία στην Όπερα της Κωνσταντινούπολης που είχε οργανώσει ο Ζουλφί Λιβανελί. Αξιώθηκα να μεταφράσω το μυθιστόρημά του "Ο Τσακιτζής" που κυκλοφόρησε το 1994 από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ.
Αυτός ο αυτοδίδακτος Κούρδος οραματιστής, ουμανιστής, αριστερός ακτιβιστής και υπερασπιστής των ανελεύθερων Κούρδων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν για μένα, το φωτεινότερο παράδειγμα ακέραιας πνευματικής προσωπικότητας. Σπουδαία βιβλία του "Ο θρύλος των χιλίων ταύρων" και "Ιντζέ Μεμέτ". Αιωνία η μνήμη, λαμπρέ, αθάνατε δάσκαλε.

πηγή: fb Thomas Korovinis