Τζουμέρκα: Όταν η ομορφιά κόβει την ανάσα

[ ARTI news / Ήπειρος / 06.12.19 ]

Τα Αθαμανικά όρη ή Τζουμέρκα στην κεντρική Πίνδο και τα χωριά που απλώνονται στην περιοχή, αποτελούν έναν από τους πιο όμορφους τόπους στην Ελλάδα.

Βρίσκονται στην κεντρική Πίνδο, ανάμεσα στον Άραχθο και τον Ασπροπόταμο, το φυσικό σύνορο μεταξύ Ηπείρου και Θεσσαλίας που καταλαμβάνει τμήμα των νομών Ιωαννίνων, Άρτας και Τρικάλων. Η υψηλότερη κορυφή τους είναι η Κακαρδίτσα με υψόμετρο 2.429 μέτρα και η επόμενη ψηλότερη είναι το Καταφύδι με υψόμετρο 2.393 μέτρα, ενώ σημαντικά χωριά (τα λεγόμενα Τζουμερκοχώρια) είναι το Συρράκο, οι Καλαρρύτες, οι Μελισσουργοί, η Πράμαντα, η Άγναντα, η Αθαμανία, το Βουργαρέλι, ο Καταρράκτης, το Γαρδίκι Τρικάλων και άλλοι παραδοσιακοί οικισμοί, περιτριγυρισμένοι από χαράδρες, φαράγγια και επιβλητικά βουνά. Το ορεινό ανάγλυφο, τα πλούσια δάση, τα ποτάμια και οι καταρράκτες μαγεύουν τους επισκέπτες, καθώς συνθέτουν ένα τοπίο επιβλητικό.

Τα Αθαμανικά όρη οφείλουν την ονομασία τους στο αρχαιοελληνικό φύλο των Αθαμάνων που ήταν εγκατεστημένο στην περιοχή αυτή. Οι Αθαμάνες άκμασαν κυρίως τον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ. όπου διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις συγκρούσεις μεταξύ Μακεδόνων και Αιτωλών. Το όνομα Τζουμέρκα είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει ελλέβορος. Για άλλους φέρεται να είναι βλάχικης προελεύσεως καθώς «τζουμ» στα βλάχικα, σημαίνει απότομη κορυφή.

Τα 47 γραφικά χωριά και οι παραδοσιακοί οικισμοί τους κτίστηκαν μεταξύ 14ου και 15ου αιώνα, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην νεότερη ελληνική ιστορία. Η  περιοχή των Τζουμέρκων είναι γεμάτη δάση. Εκεί βρίσκεται και ο ποταμός Άραχθος, καθώς και ο παραπόταμός του, ο Καλαρρύτικος. Από τα Αθαμανικά Όρη πηγάζουν επίσης αρκετοί παραπόταμοι του Αχελώου και του Άραχθου. Θα συναντήσετε πολλά πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια ιδιαίτερης καλλιτεχνικής και αισθητικής αξίας, τα περισσότερα από τα οποία διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση, με το περίφημο γεφύρι της Πλάκας, να αποτελεί μέχρι πριν λίγο καιρό το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, φτάνοντας τα 40 μέτρα μήκος και 18 με 20 μέτρα ύψος. Τώρα όλοι ελπίζουμε ότι το Γεφύρι της Πλάκας θα ανακατασκευαστεί. Δίπλα στο γεφύρι, βρίσκονται τα ερείπια από το παλιό τελωνείο, που λειτουργούσε όταν ο Άραχθος αποτελούσε το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Αξίζει να επισκεφτείτε  την κόκκινη εκκλησιά έξω από το χωριό Bουργαρέλι, ένα κορυφαίο βυζαντινό μνημείο, το λαογραφικό μουσείο του Παντελή Kαράλη στην Kυψέλη, το σπήλαιο Aνεμότρυπα λίγο έξω από την Πράμαντα και τη Mονή Kηπίνας στο δρόμο για τους Kαλαρρύτες. Διαθέτουν ιδιαίτερα πλούσιο οικοσύστημα και πεζοπορικές διαδρομές, ενώ αρκετά προστατευόμενα είδη ζώων, βρίσκουν καταφύγιο στα δάση της περιοχής. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να ασχοληθείτε με διάφορες εναλλακτικές δραστηριότητες όπως rafting, 4x4, ποδήλατο βουνού, τοξοβολία, ιππασία κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Τζουμέρκα και τα Τζουμερκοχώρια, θα βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.tzoumerka.travel/index.htm .

http://www.tzoumerka.travel/diamoni.htm .