Τζον Λένον: Give Peace a Chance

[ ARTI news / Κόσμος / 13.09.19 ]

Στα τέλη Μαΐου του 1969, ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο περνούσαν τον μήνα του μέλιτος στο ξενοδοχείο «Κουΐν Ελίζαμπεθ» του Μόντρεαλ. Επί τη ευκαιρία, πραγματοποίησαν την δεύτερη «επί κλίνης» διαμαρτυρία τους («Bed-In») κατά της αμερικανικής επέμβασης στο Βιετνάμ. Κάθε μέρα από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, η πόρτα του δωματίου τους ήταν ανοιχτή για τους εκπροσώπους του Τύπου. Οι δημοσιογράφοι συνέρρεαν κατά δεκάδες, πιστεύοντας ότι θα συλλάβουν το ζευγάρι σε τρυφερές στιγμές, μετά τη γυμνή φωτογράφισή τους στο εξώφυλλο του άλμπουμ «Two Virgins». Προς μεγάλη τους απογοήτευση, ο Τζον και η Γιόκο, καθισμένοι στο κρεβάτι του δωματίου τους, συζητούσαν μαζί τους για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στον κόσμο.

Όταν ένας δημοσιογράφος τόν ρώτησε τί προσπαθεί να πετύχει καθισμένος στο κρεβάτι του, ο Λένον του απάντησε: «All we are saying is give peace a chance» («Το μόνο που λέμε είναι να δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη»). Σχεδόν ακαριαία, ο Λένον σκέφθηκε ότι η ατάκα του αυτή θα μπορούσε να γίνει τραγούδι κι έτσι προέκυψε το «Give Peace A Chance», ένας διαχρονικός ύμνος για την ειρήνη.

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε την 1η Ιουνίου στο δωμάτιο του ξενοδοχείου με ένα κασετόφωνο 8 track, που αγόρασε ο Λένον από ένα παρακείμενο κατάστημα. Ο ίδιος και ο Τόμι Σμόδερς έπαιξαν ακουστικές κιθάρες και η Γιόκο Όνο διάφορα κρουστά. Στα φωνητικά συμμετείχαν διάσημοι φίλοι του ζευγαριού, όπως ο ποιητής Άλεν Γκίνσμπεργκ, ο ψυχολόγος Τίμοθι Λίρι και η ηθοποιός και τραγουδίστρια Πετούλα Κλαρκ.

Το τραγούδι κυκλοφόρησε σε σινγκλ στις 4 Ιουλίου 1969 στην Αγγλία και τρεις ημέρες αργότερα στις ΗΠΑ.