Τα μυστικά πάρτι του Covid-19

[ ARTI news / Κόσμος / 18.10.20 ]

Οι νέοι θέλουν να βρεθούν, θέλουν να συναντηθούν, να μιλήσουν, να γελάσουν, να τραγουδήσουν. Η απαγόρευση της συνάντησης είναι ανυπόφορη. Και την παραβαίνουν. Οι φωτογραφίες από το πλήθος των νέων έξω από την εκκλησία στο Κολωνάκι, από τις πλατείες στο Παγκράτι και αλλού το επιβεβαιώνουν. Το ίδιο συμβαίνει παντού. Σε όλη την Ευρώπη γίνονται ανοιχτές συγκεντρώσεις στις πλατείες αλλά και μυστικές, σε σπίτια. Στην Ισπανία, γράφει η εφημερίδα El Pais οργανώνονται ιδιωτικά πάρτι σε διαμερίσματα, με απόλυτη μυστικότητα. Η εφημερίδα περιγράφει ένα από αυτά:

"Ο dj χαμηλώνει τη μουσική. Ένα «σουυυυτ» ακούγεται στο δωμάτιο. Οι άνθρωποι μένουν σιωπηλοί. Οι υπεύθυνοι του πάρτι ανοίγουν τα παράθυρα και ένα νυχτερινό αεράκι σέρνεται στα δωμάτια. Ο καπνός του τσιγάρου αρχίζει να διαλύεται. Το κρύο χτυπά τους παρευρισκόμενους στο πρόσωπο... επικοινωνούν με παντομίμα, συγκρατώντας τα γέλια τους. Μοιάζει με μια σκηνή από ταινία βωβού κινηματογράφου... Μετά από λίγο, τα παράθυρα κλείνουν ξανά και ο dj αυξάνει την ένταση... αερίζουν τον χώρο κάθε 30 λεπτά. Είναι μια παύση στην οποία οι συμμετέχοντες καταλήγουν να συνηθίζουν. Πριν από την είσοδο, όλοι έχουν λάβει πολύ σαφείς οδηγίες: "Εάν φτάσει η αστυνομία, λέτε ότι δεν πληρώσατε για να έρθετε και ότι φέρατε το δικό σας ποτό." Ο Lorenzo García, 27 ετών, άκουσε προσεκτικά αυτήν την οδηγία. Αργότερα, πλήρωσε με πιστωτική κάρτα τα 20 ευρώ του εισιτηρίου για να μπει στο διαμέρισμα που ενοικιάστηκε μέσω της Airbnb... Η πρόσκληση γίνεται μέσω WhatsApp... Στην Μαδρίτη μόνο στις 12 Οκτωβρίου έγιναν  περισσότερα από 200 ιδιωτικά πάρτι, σύμφωνα με στοιχεία της Δημοτικής Αστυνομίας... Οι αστυνομικοί δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια χωρίς δικαστική άδεια, καθώς δεν λαμβάνει χώρα σοβαρό έγκλημα..." 

Κάποιοι διατείνονται (και η El Pais μαζί) ότι γι’ αυτό η Ισπανία έχει ένα από τα πιο μεγάλα ποσοστά μολύνσεων από covid-19. Όμως, για την απαράδεκτη κατάσταση και τον συνωστισμό στις συγκοινωνίες, για τις συναθροίσεις χωρίς μέτρα προστασίας στις εκκλησίες και στα εργοστάσια, για την ανέλεγκτη κατάσταση στα γηροκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές, δεν μιλά κανείς.

Σε κάθε περίπτωση, η απαγόρευση των συναντήσεων των νέων είναι λάθος. Είναι προτιμότερο να είναι ανοιχτά τα μπαρ και να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, παρά να είναι κλειστά(Δερμιτζάκης)...