Τα «κίτρινα γιλέκα» επιμένουν...

[ ARTI news / Κόσμος / 06.01.19 ]

Για όγδοο Σάββατο τα «κίτρινα γιλέκα» βγήκαν στους δρόμους της Γαλλίας. Τουλάχιστον 50.000 πολίτες διαδήλωσαν, ενώ στο Παρίσι οι αστυνομικές δυνάμεις έστησαν οδοφράγματα και με χρήση δακρυγόνων προσπάθησαν να εμποδίσουν τους διαδηλωτές που επιδίωκαν να φτάσουν στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μπενζαμέν Γκριβό, απομακρύνθηκε άρον άρον από τα γραφεία του, στην οδό Γκρενέλ στο Παρίσι, όταν «κίτρινα γιλέκα» με ένα μηχάνημα εργοταξίου μπήκαν στον προαύλιο χώρο του υπουργείου.

Το μεσημέρι, χθες, στις όχθες του Σηκουάνα και στο ύψος του Δημαρχείου, οι διαδηλωτές άρχισαν να εκτοξεύουν αντικείμενα κατά των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων, ενώ έσπευσαν να τις συνδράμουν και οι ειδικές κατασταλτικές μονάδες CRS. Οι τουρίστες απομακρύνθηκαν από το μουσείο Ορσέ, καθώς οι καπνοί από τα δακρυγόνα κάλυπταν την ατμόσφαιρα έξω από αυτό. 

Σταδιακά οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το σημείο αυτό και κατευθύνθηκαν προς το γαλλικό κοινοβούλιο, όπου υπήρξε ένταση. Αψιμαχίες σημειώθηκαν και στη διάβαση Λεοπόλ-Σεντάρ-Σενγκόρ, που συνδέει τις δύο όχθες του Σηκουάνα στο ύψος των Κήπων του Κεραμικού.

Πάνω από 1.000 στελέχη των «Κίτρινων Γιλέκων» διαδήλωσαν επίσης έξω από την έδρα του Γαλλικού Πρακτορείου με συνθήματα κατά των μέσων ενημέρωσης.

Στη Ρουέν, όπου διαδήλωσαν περί τα 1.000-1.5000 «γιλέκα», ένας άνθρωπος δέχθηκε, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, «αμυντική σφαίρα» (δεν ήταν… επιθετική!) στο κεφάλι από τα ματ. Στο Μπορντώ, πάνω από 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Χρηματιστηρίου. Δύο τεθωρακισμένα οχήματα και δύο αντλίες της αστυνομίας βρίσκονταν παρατεταγμένα μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης. Επεισόδια και στο Μποβαί, όπου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσει περίπου 600 «κίτρινα γιλέκα» να εισέλθουν στην πόλη, αφού προηγουμένως είχαν επιχειρήσει να αποκλείσουν το αεροδρόμιο.

Το βράδυ της Τετάρτης, κοντά στα Ηλύσια Πεδία, είχε συλληφθεί ο εκ των επικεφαλής του κινήματος Ερίκ Ντρουέ και κρατήθηκε επί ώρες, προκαλώντας αγανάκτηση και την οργισμένη αντίδραση των «Κίτρινων Γιλέκων», που προειδοποιούν πως «η οργή θα μετατραπεί σε μίσος εάν συνεχίσετε, από το βάθρο σας, εσείς και οι όμοιοί σας, να μας θεωρείτε ως επαίτες».

Απέναντι στην αποφασιστικότητα των «Κίτρινων Γιλέκων», η κυβέρνηση έχει σκληρύνει τη στάση της, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μπενζαμεν Γκριβό να τονίζει πως «το κίνημα όσων έχουν παραμείνει ακόμη ενεργοί, έχει μεταβληθεί σε μία υπόθεση συνωμοτών που επιδιώκουν την εξέγερση και, στο βάθος, να ανατρέψουν την κυβέρνηση».