Ταϊλάνδη: Ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης των παιδιών

[ ARTI news / Κόσμος / 08.07.18 ]

Τα τέσσερα πρώτα παιδιά που είναι εγκλωβισμένα μαζί με τον προπονητή τους σε πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης απομακρύνθηκαν ήδη, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters.

Η Επιχείρηση για την απομάκρυνση των παιδιών και του προπονητή τους, που έχουν παγιδευτεί εδώ και 15 ημέρες στο πλημμυρισμένο συγκρότημα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ στην Ταϊλάνδη, ξεκίνησε νωρίς σήμερα το πρωί (08.07.2018 ώρα Ελλάδας).

«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα … βρισκόμαστε στο ζενίθ της ετοιμότητάς μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αποστολής προσθέτοντας πως και οι 13 παγιδευμένοι είναι επίσης «πολύ έτοιμοι».

Η ταχύτερη ομάδα μπορεί να βγει από το σπήλαιο «στις 9 μ.μ.», πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως έχουν σταλεί 13 ξένοι δύτες, 5 ταϊλανδοί δύτες και 5 μέλη των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού (SEALS).

Η επιχείρηση για τη διάσωση των 13 μπορεί να διαρκέσει 3 με 4 ημέρες «ανάλογα με τον καιρό», δήλωσε επίσης ταϊλανδός στρατιωτικός διοικητής.

Οι αρχές της χώρας δίνουν αγώνα δρόμου καθώς πρέπει να προλάβουν τις σφοδρές βροχοπτώσεις που αναμένονται. Επιπλέον το οξυγόνο μέσα στη σπηλιά λιγοστεύει ενώ η ανησυχία για το αν τα παιδιά, καταπονημένα και υποσιτισμένα, θα είναι σε θέση να κολυμπήσουν στις επικίνδυνες στοές κορυφώνεται. Πάντως η απάντληση υδάτων βοηθά την επιχείρηση να προχωρήσει πιο γρήγορα. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, οι διασώστες θα επικεντρωθούν στη μείωση των κινδύνων της επιχείρησης απομάκρυνσης των παιδιών όσο το δυνατόν περισσότερο, εκτός και αν η βροχή ή ακόμη χειρότερα ο τοξικός αέρας μέσα στο θάλαμο τους αναγκάσει να ενεργήσουν πιο γρήγορα.