Σύγχυση με τα self tests

[ ARTI news / Ελλάδα / 07.04.21 ]

Απίστευτη σύγχυση προκαλεί η διάθεση των self tests από τα φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι τους έστειλαν rapid test σε συσκευασία των 25 και όχι ατομικά τεστ.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο τουίτερ του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, Παναγιώτη Παπανικολάου πρόκειται για rapid test τα οποία έχουν και στα νοσοκομεία και τα οποία σύμφωνα με τις οδηγίες προορίζονται «αυστηρά για χρήση μόνο από εξειδικευμένο προσωπικό σε μονάδες υγείας».

Ο φαρμακοποιός Γιάννης Δαγρές επισήμανε ότι δεν έφτασαν από το υπουργείο στα φαρμακεία self test αλλά rapid test. Και πως οι φαρμακοποιοί έπεσαν από τα σύννεφα όταν διαπίστωσαν ότι δεν τους προμήθευσαν με σφραγισμένα σακουλάκια του ενός οικιακού τεστ αλλά με συσκευασίες των 25 rapid test.

Όπως είπε, το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να ανοίγουν τις συσκευασίες των 25 και να απομονώνουν ένα ένα τα τεστ για να τα δίνουν στους πολίτες  πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους αφού έτσι θα είναι εκτεθειμένα και αυτό δεν είναι ασφαλές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «kathimerini.gr» σε πολλά φαρμακεία oι συσκευασίες των self-tests ήταν χτυπημένες ή και ανοιγμένες, προκαλώντας ανησυχία για την ποιότητα και αξιοπιστία των προϊόντων.

Όπως ανέφερε το υπουργείο Υγείας, προτεραιότητα για την προμήθεια του τεστ έχουν οι μαθητές λυκείου, ηλικίας 16 έως 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί, γεγονός που σημαίνει ότι οι άλλοι δικαιούχοι δεν πρέπει να συνωστίζονται και να ταλαιπωρούνται άδικα προσερχόμενοι στα φαρμακεία και ζητώντας να προμηθευτούν το τεστ αυτοδιάγνωσης.