Συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στη σκιά των 8

[ ARTI news / Κόσμος / 05.02.19 ]

Το θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει και λάβει άσυλο στην Ελλάδα, έθεσε μετ΄επιτάσεως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, μετά το τέλος της συνάντησής τους. Άλλωστε είχε δείξει ήδη τις προθέσεις του, επικηρύσσοντας τους «8» την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός κατευθυνόταν στην Άγκυρα.

«Σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας συζητήσαμε και τα θέματα της τρομοκρατίας. Η Τουρκία και η Ελλάδα γνωρίζουν και έχουν δει από κοντά το αιματηρό πρόσωπο της τρομοκρατίας. Εμείς θα πρέπει ως σύμμαχοι να είμαστε ενάντια στην τρομοκρατία. Θα πρέπει να έχουμε μια κοινή αντιμετώπιση, απέναντι στο PKK ή το κίνημα FETO, το οποίο θεωρούμε ότι είναι τρομοκρατικό», ανέφερε ο Ερντογάν. «Δεν θα πρέπει τα μέλη αυτών των κινημάτων που είναι φυγάδες να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα. Εμείς αυτό επιθυμούμε και θέλω να επιστήσω την προσοχή της γείτονος χώρας. Αυτούς που την 15η Ιουνίου έχασαν τη ζωή τους αντιμετωπίζοντας το πραξικόπημα, θα πρέπει να τους σεβαστούμε. Έχουμε την προσμονή να το σεβαστεί και η Ελλάδα αυτό και να φερθεί ανάλογα σε αυτούς τους φυγάδες, τους οποίους περιθάλπει», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Απαντώντας ο Αλέξη Τσίπρας -αφού θύμισε πως ήταν από τους πρώτους που τηλεφώνησαν στον κ. Ερντογάν το βράδυ του πραξικοπήματος- τόνισε πως οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα, αλλά -όπως επεσήμανε- στη χώρα μας που είναι κράτος Δικαίου. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία στηρίζει τη δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να προασπίσει ή να ευνοήσει πραξικοπηματίες ή πράξεις που αντίκεινται στην σταθερότητα και στη δημοκρατική εύρυθμη λειτουργία της γειτονικής χώρας», είπε, προσθέτοντας όμως πως «είναι απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα έχει το δικό της δικαιικό σύστημα, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι απολύτως σεβαστή και η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος όρος του ελληνικού συντάγματος».