Συμμαχία Τραμπ-Μπολσονάρου εναντίον των αριστερών κυβερνήσεων

[ ARTI news / Κόσμος / 02.01.19 ]

Τα καθήκοντά του ανέλαβε ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Ο Μπολσονάρου είπε ότι η εκλογή του στην προεδρία, τον περασμένο Οκτώβριο, «απελευθέρωσε τη Βραζιλία από τον σοσιαλισμό και την πολιτική ορθότητα».

Ο 63χρονος πρώην στρατιωτικός είπε ότι θα σεβαστεί τη δημοκρατία αλλά δεν θα επιτρέψει στις «καταστροφικές ιδεολογίες» να διχάσουν τους Βραζιλιάνους. Πρόσθεσε ότι υπό τη διακυβέρνησή του οι Βραζιλιάνοι μπορούν να κερδίσουν μια καλύτερη ζωή μέσω της αξιοκρατίας.

Για την εγκληματικότητα, είπε ότι θα τερματίσει «τις πολιτικές που προστατεύουν τους εγκληματίες και αντιμετωπίζουν ως εγκληματίες τους αστυνομικούς», δεσμευόμενος ότι «θα αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα».

Διάταγμα εκθέτει τη γη των αυτοχθόνων στις ορέξεις της «αγοράς»

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου εξέδωσε προεδρικό διάταγμα με το οποίο το υπουργείο Γεωργίας ορίζεται υπεύθυνο για τη γη των αυτοχθόνων, σύμφωνα με την εφημερίδα της κυβερνήσεως. Πρόκειται για νίκη των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα.

 Κατά την προεκλογική του εκστρατεία ο Μπολσονάρου είχε δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υπαχθούν οι υποθέσεις των αυτοχθόνων στο υπουργείο Γεωργίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι γαίες τους θα πρέπει να είναι ανοιχτές σε εμπορικές δραστηριότητες που απαγορεύονταν μέχρι σήμερα για περιβαλλοντικούς λόγους.

Συμμαχία με τις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο πραγματοποίησε σήμερα επίσημη επίσκεψη στη Βραζιλία και συναντήθηκε με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης,  Ερνέστο Αραούχο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Πομπέο κατονόμασε τη Βενεζουέλα, την Κούβα και τη Νικαράγουα ως χώρες που δεν συμμερίζονται κοινές δημοκρατικές αξίες και εναντίον των οποίων θα στρατφούν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βραζιλίας.