Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Σάμο για το προσφυγικό

[ ARTI news / Ελλάδα / 21.11.16 ]

Στις 13.00 σήμερα το μεσημέρι καλεί ο δήμος Σάμου τους κατοίκους του νησιού σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το προσφυγικό και τις επιπτώσεις του, στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ. «Έλα να ενώσουμε τις φωνές μας! Φτάνει πια η κοροϊδία! Η Σάμος δεν αντέχει πια. Έλα να βάλουμε… hot-stop στα ψέματα» αναφέρει και σε σχετική αφίσα της η τοπική δημοτική Αρχή, που θέτει ως βασικό εκ των αιτημάτων της την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού από πρόσφυγες και τη μετακίνησή τους στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Την κινητοποίηση στηρίζουν η τοπική Περιφερειακή Ενότητα, η Μητρόπολη, ο Εμπορικός Σύλλογος Σάμου και σχεδόν το σύνολο των τοπικών φορέων. Τα σχολεία, οι δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματα αναμένεται να υπολειτουργήσουν, καθώς η συμμετοχή στο συλλαλητήριο αναμένεται μαζική, αφού θα γίνουν και μετακινήσεις κατοίκων από άλλες περιοχές της Σάμου προς την πρωτεύουσα με λεωφορεία.

Τα προβλήματα που δημιουργεί στους ίδιους τους πρόσφυγες όσο και στην τοπική κοινωνία ο υπερπληθυσμός στο hotspot της Σάμου και η εμφανής αδυναμία των αρχών να εξασφαλίσουν συνθήκες ασφάλειας έχουν δημιουργήσει διάχυτο ξενοφοβικό κλίμα στο νησί, το οποίο επιχειρούν να καρπωθούν πολιτικά τόσο η δημοτική αρχή όσο και πολιτικές κινήσεις και συμφέροντα, την ώρα που έχουν αναλάβει βίαιη ρατσιστική δράση οργανωμένες ομάδες «αγανακτισμένων κατοίκων». Σημειώνεται ότι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην παρούσα φάση στο hotpsot του νησιού (2.301) είναι σχεδόν τριπλάσιοι από τη χωρητικότητά του (850), ενώ επιπλέον 424 φιλοξενούνται σε άλλες τοπικές δομές. Παράλληλα, απανωτά είναι τον τελευταίο καιρό τα κρούσματα παραβατικότητας και οι συλλήψεις αλλοδαπών στη Σάμο, ενώ καταγράφονται διαδοχικές πυρκαγιές, αλλά και επεισόδια με εμπλοκή προσφύγων ή και Ελλήνων.

Την κατάσταση αυτή σπεύδουν να εκμεταλλευτούν ακραίες ξενοφοβικές και ισλαμοφοβικές κινήσεις, όπως της SAMOS SOS, που καλεί στη σημερινή διαδήλωση, με αίτημα, μεταξύ άλλων, «τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας», την «αποτελεσματική προστασία, φύλαξη και επιτήρηση των συνόρων», ενώ δηλώνει ότι δεν θα δεχτεί «την εγκατάσταση μουσουλμανικής μειονότητας».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα διαβαστεί ανακοίνωση του μητροπολίτη Σάμου και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί του δημάρχου Μ. Αγγελόπουλου, του αντιπεριφερειάρχη Ν. Κατρακάζου και των προέδρων του Επιμελητηρίου Γ. Κυριαζή, του Δικηγορικού Συλλόγου Γ. Κολλάρου και της Ενωσης Ξενοδόχων Κ. Κυριαζή.