Στο ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας...

[ ARTI news / Ήπειρος / 05.01.19 ]


Στον χώρο του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, με φόντο τους πυλώνες και το μεταλλικό δάπεδο εργασίας, καθώς έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αναστήλωσης,  θα γίνει φέτος ο καθαγιασμός των υδάτων, την ημέρα των Θεοφανείων, στις 11 το πρωί.

Οι κάτοικοι τα περιοχής, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων και οι τοπικές κοινότητες Ραφταναίων και Μονολιθίου, αποδίδουν στην  τελετή έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Πεποίθηση  όλων είναι, ότι φέτος θα είναι ο τελευταίος Αγιασμός πριν την αναστήλωση του γεφυριού.

Το μνημείο που γεφύρωνε τον Άραχθο, είχε 150 χρόνια ζωής και κατέρρευσε την 1η Φεβρουαρίου 2015. Η κατάρρευση του δημιούργησε αίσθημα απώλειας, όχι μόνο  για τους κατοίκους των Τζουμέρκων, αλλά και σε όλους τους Ηπειρώτες, καθώς αποτελούσε σημείο ιστορίας και πολιτισμού. Ήταν το μεγαλύτερο πέτρινο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων και το 3ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Αποτέλεσε, ένα κατασκευαστικό θαύμα για την εποχή του με μήκος 72 μέτρα, άνοιγμα τόξου 40 ύψος 18,5, ελεύθερο πλάτος 2,5  μέτρα.

Η αναστήλωση του γεφυριού από την πρώτη μέρα της καταστροφής ήταν ένα «στοίχημα» που κερδήθηκε. Το γεφύρι ξανακτίζεται χάριν της συλλογικής προσπάθειας. Τοπικοί και επιστημονικοί φορείς, το Πολυτεχνείο, τα αρμόδια υπουργεία, συνεργάστηκαν και έφεραν όλοι μαζί αποτέλεσμα.