Σάμος: Άφησαν πρόσφυγα να πεθάνει...

[ ARTI news / Ελλάδα / 30.07.20 ]

Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλεί η καταγγελία για έγγραφο της διοίκησης του νοσοκομείου Σάμου κατόπιν κυβερνητικής οδηγίας διαχωρισμού των ασθενών, που εφαρμόζεται από τη Δευτέρα 13 Ιουλίου και υπογράφεται από τον διοικητή του νοσοκομείου, Νικόλαο Στεφανή, υποψήφιο βουλευτή της Ν.Δ. στην περιφερειακή ενότητα Σάμου-Ικαρίας.

Το γεγονός αποκτά τραγικές διαστάσεις καθώς είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του 31χρονου πρόσφυγα Σάμιουελ Αντγουί από την Γκάνα, που πέθανε αβοήθητος στη σκηνή όπου διέμενε, παρότι λίγες ώρες νωρίτερα είχε ζητήσει ιατρική βοήθεια από το νοσοκομείο της Σάμου.

Όπως αναφέρει η ΕφΣυν, ο Σάμιουελ, που πέθανε 24 Ιουνίου -σε ημερομηνία προγενέστερη του εγγράφου- διέμενε εκτός της επίσημης δομής, οπότε οι πιθανότητες εξέτασής του από γιατρούς ήταν μηδαμινές εν μέσω αυστηρής καραντίνας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα , ο άτυχος Σάμιουελ είχε φτάσει μέχρι την πύλη του νοσοκομείου κι ο φύλακας του απαγόρευσε την είσοδο ακριβώς επειδή το όνομά του δεν περιλαμβανόταν σε κάποια λίστα με ραντεβού. Το γεγονός ότι ο άνθρωπος ζήτησε να επισκεφθεί τα επείγοντα και όχι τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία δεν έπαιξε κάποιο ρόλο στη διαφοροποίηση της αντιμετώπισης που έπρεπε να έχει…

Η σορός του Σάμιουελ συνεχίζει να βρίσκεται σε γραφείο τελετών, με τους δικούς του να αναμένουν την ημερομηνία της κηδείας του. Ωστόσο αυτή μέχρι χθες δεν είχε ανακοινωθεί, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν κενές θέσεις στο κοιμητήριο της πρωτεύουσας του νησιού. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο Βαθύ έχουν πραγματοποιηθεί δύο ταφές νεκρών που απεβίωσαν αρκετές ημέρες μετά τον 31χρονο.

Διακρίσεις και απανθρωπιά

Συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει ότι στα 10 ραντεβού ασθενών που θα κλείνονται, μόνο δύο ασθενείς μπορούν να προέρχονται από το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων. Ενδιαφέρουσα είναι και η επιλογή των λέξεων, καθώς οι... ντόπιοι χαρακτηρίζονται με τη λέξη «ασθενείς» χωρίς διευκρίνηση, ενώ οι πρόσφυγες χαρακτηρίζονται «ασθενείς από το ΚΥΤ». 

Μάλιστα, η οδηγία προχωρά σε έναν ακόμη πιο λεπτομερή διαχωρισμό, αυτή τη φορά ανάμεσα σε πρόσφυγες που διαμένουν στο ΚΥΤ και σε εκείνους που διαμένουν σε δομή εκτός ΚΥΤ. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «σε περίπτωση που υπάρξει κενό στο υπάρχον αριθμό (sic) των ραντεβού των 8 ασθενών σε ιατρείο, θα συμπληρώνεται με προσθήκη ενός ασθενή από δομή εκτός ΚΥΤ.

*Η φωτογραφία είναι από την πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα, όπου πρόσφυγες είτε μετά από την αναγνώρισή τους ως προσφύγων είτε λόγω έξωσης από σπίτια που διέμεναν, κοιμούνται σε άθλιες συνθήκες.