Ρώμη: Μεγάλη διαδήλωση εναντίον της κυβέρνησης

[ ARTI news / Κόσμος / 10.02.19 ]

Διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στην Ιταλία, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Ρώμης το Σάββατο, σε μία κινητοποίηση που είχαν οργανώσει συνδικάτα ενάντια στην οικονομική στασιμότητα και την κοινωνική αδικία. 

Από τα κυρίαρχα αιτήματα των διαδηλωτών ήταν το δικαίωμα στην εργασία, καθώς η γεμάτη μονάδες παραγωγής Ιταλία έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, η ανεργία στην Ιταλία αγγίζει το 9,7%, καθιστώντας την τρίτη υψηλότερη στην Ε.Ε. μετά την Ελλάδα και την Ισπανία.

Η ανεργία των νέων είναι ακόμη χειρότερη, καθώς ξεπερνά το 16%, δηλαδή είναι διπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι σήμερα, οι διαδοχικές κυβερνήσεις στην Ιταλία δεν μπόρεσαν να αλλάξουν την κατάσταση, η οποία επιδεινώθηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης του Σαββάτου υποστήριξαν ότι το σχέδιο που εκπονεί η σημερινή κυβέρνηση είναι ανεπαρκές και κινείται προς λανθασμένη κατεύθυνση. «Δυστυχώς, η κυβέρνηση αυτή, όπως οι προηγούμενες» δεν αντιμετωπίζει διαρθρωτικά σημεία, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μαουρίτζο Λαντίνι, επικεφαλής της Ιταλικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας (CGIL), προειδοποιώντας ότι αυτή η διαδήλωση «ήταν μόνο η αρχή».

Ο Λαντίνι επέκρινε τον Λουίτζι ντι Μάιο (αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ηγέτη τού ενός από τα δύο κόμματα που στηρίζουν τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε), επειδή είχε επαφές με τα «κίτρινα γιλέκα» από τη Γαλλία αλλά αρνήθηκε να συνομιλήσει με διαδηλωτές στη χώρα του, την Ιταλία.

Από την πλευρά του, ο ντι Μάιο απέρριψε την κριτική και κάλεσε τα συνδικάτα να υποστηρίξουν τα κυβερνητικά σχέδια.