Πρώτοι οι Πράσινοι στη Γερμανία

[ ARTI news / Κόσμος / 16.06.19 ]

Προβάδισμα στους Πράσινους δίνει νέα γερμανική δημοσκόπηση, με την Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) να μένει στην δεύτερη θέση και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) να περιορίζεται στην τέταρτη θέση, πίσω και από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών RTL και n-tv, οι Πράσινοι βρίσκονται στην πρώτη θέση με 27%, τρεις μονάδες μπροστά από τα CDU/CSU. To AfD ακολουθεί με 13%, το SPD με 11%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 9% και η Αριστερά με 8%. Η ίδια έρευνα αναδεικνύει ακόμη ότι μεταξύ των φοιτητών και των μαθητών, οι Πράσινοι κερδίζουν 51%, η Χριστιανική Ένωση 10% και το SPD βρίσκεται στην πέμπτη θέση, με μόλις 8%. Είναι ενδεικτικό ότι σε ενδεχόμενες εκλογές, μόνο 5,6 εκατομμύρια Γερμανοί θα ψήφιζαν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο επέλεξαν 9,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι στις εκλογές του 2017 και 20,2 εκατομμύρια στις εκλογές του 1998.

 «Oι Γερμανοί Πράσινοι θέλουν να δείξουν ότι ο ριζοσπαστισμός είναι ο νέος ρεαλισμός».

Οι Πράσινοι έγιναν για πρώτη φορά το νέο σημείο αναφοράς στη γερμανική κέντρο-αριστερά και ήδη σε 9 από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια έχουν στόχο να αποσπάσουν απο τους συντηρητικούς την πρωθυπουργία.

«Αυτή η συνεχής βελτίωση οφείλεται στο συντηρητικό μετασχηματισμό στη Γερμανία, την καταστροφή του δικομματισμού αλλά και την εκλαΐκευση της πολιτικής των Πρασίνων» λέει στ;eλεχος του κόμματος στη Βρέμη.

   Νέοι και μορφωμένοι, οι δύο ηγέτες των Πρασίνων είναι μια ζωντανή αποτύπωση του εκλογικού σώματος του κόμματος. Και οι δύο έχουν βάλει στην πρώτη γραμμή του αγώνα τους την κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές πτυχές της γερμανικής πολιτικής κουλτούρας. Έτσι, σε μια προσπάθεια να επεκτείνουν το κέντρο βάρους των Πράσινων και να διαφοροποιήσουν τη βάση των ψηφοφόρων τους, Ανναλένα και Ρόμπερτ προτάσσουν θέματα οπως η ψηφιοποιήση της γεωργίας, την εξάλειψη του ορίου υποδοχής προσφύγων, ενώ δίνουν περισσότερη έμφαση στην ενίσχυση της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών.

 Οι δυο Πράσινοι ηγέτες σχεδιάζουν να αυξήσουν τη βασική εκπαίδευση, να βοηθήσουν τους ανέργους, να δημιουργήσουν έναν πράσινο φόρο και να αναδιανείμουν τον πλούτο.