Πρόσφυγες: Από τη Μόρια στην Αμυγδαλέζα και η ανεξάρτητη δημοσιογραφία

[ ARTI news / Ελλάδα / 16.06.20 ]

Δύο εφημερίδες, η μία της δεξιάς(Η Καθημερινή) και η δεύτερη της αριστεράς(Η Αυγή) έχουν ως πρώτο θέμα τους σήμερα την χθεσινή «αστυνομική σκούπα» στην πλατεία Βικτωρίας κατά των προσφύγων, που είχαν καταφύγει εκεί από τα νησιά. Για την «Αυγή» η ανάδειξη του θέματος δεν συνιστά έκπληξη. Για τη δεξιά εφημερίδα όμως αποτελεί. Θυμίζουμε το προ ημερών κύριο άρθρο της «Καθημερινής» που ασκούσε κριτική στην χωρίς σχεδιασμό «έξωση» από τα σπίτια που διέμεναν 11.000 προσφύγων, καθώς έληγε η εξάμηνη παραμονή τους. Και τώρα, μία ανάλογη συνέχεια αυτής της κριτικής έχουμε. Με άλλα λόγια, η εφημερίδα λέει στον πρωθυπουργό «εμείς τα λέγαμε».

Η στάση αυτή δείχνει ένα άλλο μοντέλο δημοσιογραφίας, που δεν λειτουργεί δίκην κυβερνητικού φερέφωνου, αλλά στηρίζει, ασκώντας «κριτική» στα κακώς κείμενα. Αυτό θα ήταν ευπρόσδεκτο και θα συνιστούσε καλή είδηση, αν το άλλο σκέλος του ειδησεογραφικού ομίλου Αλαφούζου, το τηλεοπτικό, δεν ήταν τόσο έντονα ταυτισμένο με την ακροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν ευχής έργο να υπάρχει ανεξάρτητη δημοσιογραφία, όμως αυτό μοιάζει όνειρο θερινής νυκτός. Αντίθετα, πολλές φορές, η ασκούμενη κριτική έχει σχέση με την ταύτιση με πρόσωπα και συμφέροντα. Τα λεφτά για τους πρόσφυγες μέσω ΕΕ είναι πολλά. Θυμίζουμε τις απευθείας αναθέσεις του Μηταράκη για έργα στη Μαλακάσα και αλλού…   

Πάντως, χθες, στην πλατεία Βικτωρίας βρίσκονταν οι «σερίφηδες» του Χρυσοχοΐδη, αυτοί που εκκενώνουν τις καταλήψεις στα Εξάρχεια, και τώρα «καθαρίζουν», όπως γράφει, στην αγγλόφωνη έκδοσή της η… ευαίσθητη «Καθημερινή», τις πλατείες! Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, αυτοί οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τη Μόρια, θα μεταφερθούν βίαια και θα μαντρωθούν στην πιο άγρια φυλακή, αυτή της Αμυγδαλέζας! Εδώ δεν θα δείτε τα εντεταλμένα κανάλια. Εδώ είναι μόνο οι αλληλέγγυοι. Ναι, οι υποστηρικτές των προσφύγων και της ανθρωπιάς.  Της «ανθρωπχιάς» όπως διακωμωδούν οι αστές κυρίες της Φιλοθέης και των παρυφών του Κολωνακίου,  κρύβοντας την περιφρόνησή τους με τα αρωματισμένα μαντηλάκια τους, καθώς διαβάζουν «Καθημερινή» και «Εστία».  

*Η φωτογραφία είναι από διαμαρτυρία προσφύγων που έχουν υποστεί "έξωση"