Προσφυγόπουλα στο έλεος εμπόρων οργάνων

[ ARti news / Ελλάδα / 27.02.18 ]

Σοκ προκαλεί το ντοκιμαντέρ του Russia Today, το οποίο μιλάει για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα νεαρά προσφυγόπουλα στην Ελλάδα. Στο ντοκιμαντέρ γίνεται λόγος για έφηβους μετανάστες που πουλάνε το κορμί τους για 10 ευρώ στην Ομόνοια, ενώ είτε πέφτουν θύματα προαγωγών είτε καταφεύγουν στο εμπόριο ναρκωτικών και τις κλοπές για να επιβιώσουν.
Για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα προσφυγόπουλα, τα οποία είναι εγκλωβισμένα στην Ελλάδα, κάνει αναφορά το Sex, Drugs & Refugees του RT, που θα μεταδοθεί στις 28 Φεβρουαρίου. 
«Είμαι 17 ετών. Ήρθα από την Τουρκία πριν από έξι μήνες μέσω του Αιγαίου. Υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι άνδρες εδώ οι οποίοι προσφέρουν χρήματα με αντάλλαγμα σεξ», δηλώνει έφηβος πρόσφυγας που ακούγεται στο διαφημιστικό τρέιλερ, που προαναγγέλει το ντοκιμαντέρ.
«Μας πηγαίνουν σε ξενοδοχεία σε σπίτια και μας δίνουν να φάμε και να πιούμε», λένε δύο άλλοι έφηβοι.
Οι παραγωγοί του ντοκιμαντέρ πέρασαν αρκετό καιρό στην Ελλάδα, μιλώντας σε ανήλικους πρόσφυγες, φτάνοντας στο συμπέρασμα πως η κατάσταση είναι απόλυτα κρίσιμη καθώς τα παιδιά είναι στο έλεος προαγωγών και ακόμα χειρότερα των εμπόρων οργάνων, ενώ στην «καλύτερη» περίπτωση πουλάνε οι ίδιοι το κορμί τους για μόλις 10 ευρώ προκειμένου να ικανοποιήσουν βασικές ανθρώπινες ανάγκες, όπως είναι το φαγητό. 

Αλλά η παραπάνω "αποκάλυψη" δεν γίνεται για πρώτη. Όπως ξαναγράψαμε πέρυσι: Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα, μέσα στην απελπισία τους για να φτάσουν στη βόρεια Ευρώπη αναγκάζονται να πουλάνε το σώμα τους, προκειμένου να πληρώσουν τους διακινητές. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, έκθεση του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που περιγράφει τη σοκαριστική καθημερινότητα για προσφυγόπουλα στην Ελλάδα, τα οποία αναγκάζονται να προσφέρουν σεξουαλικές συνευρέσεις ακόμη και για 15 ευρώ, για να καταφέρουν να φύγουν από τη χώρα μας.

Η έκθεση που συνέγραψαν η δρ. Βασιλεία Διγιδίκη και η καθηγήτρια Ζακλίν Μπαμπά στο κέντρο υγείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πανεπιστημίου Χάρβαρντ αποκαλύπτει αυτό που περιγράφουν ως «αυξανόμενη επιδημία σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών προσφύγων στην Ελλάδα».

Σημασία έχει ότι μένουμε στις διαπιστώσεις, ενώ το έγκλημα συνεχίζεται...