Προς κινητοποιήσεις οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί

[ ARTI news / Ελλάδα / 23.08.19 ]

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα μείνουν εκτός αιθουσών διδασκαλίας, καθώς οι προσλήψεις αναπληρωτών για τη χρονιά που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες θα διενεργηθούν βάσει των περσινών πινάκων.

Η είδηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση των αδιόριστων εκπαιδευτικών, που καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, στις 11.00, στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα των αιτήσεων για όλους τους αναπληρωτές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ούτως ώστε να μη χαθούν πολύτιμοι μήνες προϋπηρεσίας, ούτε και να μείνουν εντελώς εκτός πινάκων βγαίνοντας στην ανεργία.

«Οι προσλήψεις αναπληρωτών θα διενεργηθούν βάσει των τελευταίων –εγκεκριμένων από το ΑΣΕΠ– πινάκων κατάταξης, ήτοι των πινάκων διδακτικού έτους 2018-2019, σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη του ν. 4589/2019» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία, μάλιστα, η μόνη δυνατότητα που δίνεται στους αναπληρωτές είναι η υποβολή περιοχών προτίμησης στο ΟΠΣΥΔ από την ερχόμενη Τετάρτη 28 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Η χρήση των παλιών πινάκων, όπως εξηγεί και ο Νεκτάριος Κορδής, αιρετό τακτικό μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ), στην ιστοσελίδα του alfavita, έχει ορισμένες συνέπειες. Αρχικά, το ζήτημα της προϋπηρεσίας.

Οι πίνακες του 2018-2019 περιλαμβάνουν την προϋπηρεσία που είχε αποκτηθεί μέχρι τις 30.4.2018. Ομως ο νόμος Γαβρόγλου, ο οποίος άλλαξε τον τρόπο μοριοδότησης, ψηφίσθηκε στις 28.1.2019. Εξ ου και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) ζητά να ανοίξει το σύστημα διαχείρισης προσωπικού (ΟΠΣΥΔ) ώστε να προσμετρηθεί η προϋπηρεσία της τελευταίας χρονιάς στους παλιούς πίνακες.

Επιπλέον, η χρήση των πινάκων του 2018-2019 αποκλείει έναν μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών που δεν υπέβαλαν αίτηση την περασμένη σχολική χρονιά λόγω παραλείψεων και λαθών στο σύστημα υποβολής αιτήσεων, αλλά και χιλιάδες νέους εκπαιδευτικούς ή εκπαιδευτικούς που απέκτησαν πρόσφατα μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και άρα έχουν τη δυνατότητα να μεταπηδήσουν από τον επικουρικό στον κύριο αξιολογικό πίνακα.