Η προειδοποίηση του Ρουβίκωνα σε «φακελλάκηδες» και ο Σκάι

[ ARTI news / Ελλάδα / 25.10.17 ]

Ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάι και οι απεργοσπάστες δημοσιογράφοι του καθώς και η ιστοσελίδα του «Πρώτου Θέματος» είχαν χθες ως πρώτη είδηση την προειδοποίηση του Ρουβίκωνα σε γιατρό στον Ευαγγελισμό που τον κατηγόρησαν ότι χρηματίζεται.

Ιδού ο τίτλος του Πρώτου Θέματος: "Βίντεο σοκ: «Θα σου κόψουμε το χέρι!»-Μέλη του Ρουβίκωνα τραμπούκισαν χειρουργό μέσα στον Ευαγγελισμό!" Τραμπουκισμός, λοιπόν, η προειδοποίηση εξωνημένου γιατρού.

Για πράξη αυτοδικίας ανάλογη αυτής της Χρυσής Αυγής χαρακτήρισε την δράση των μελών του Ρουβίκωνα ο δημοσιογράφος του Σκάι Προτοσάλτε στο κεντρικό δελτίο του σταθμού. Ο Ρουβίκωνας δρα όπως η Χρυσή Αυγή είπε στο σχόλιό του ο (απεργοσπάστης) δημοσιογράφος. Μόνο που δεν είπε πως η Χρυσή Αυγή χτυπά μετανάστες και πρόσφυγες και όχι εξωνημένους γιατρούς, όχι φακελλάκηδες.

Για το άγριο χτύπημα των μεταναστών στον Ασπρόπυργο και αλλού δεν επέδειξε την ίδια ευαισθησία και το ίδιο «ιερό μένος» ο Σκάι και οι δημοσιογράφοι του, όπως στην περίπτωση του χρηματιζόμενου γιατρού. Όχι πως επιδοκιμάζει κανείς την άσκηση βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται. Αλλά οι δύο μορφές βίας δεν είναι ίδιες. Η μία αφορά αδύνατους και κατατρεγμένους ανθρώπους και ασκείται από ρατσιστές και φασίστες με μόνη αιτία το χρώμα, την εθνότητα και την θρησκευτική πίστη. Η άλλη αφορά «δυνατούς», εκείνους που ανήκουν στους «από πάνω», σε άτομα που εκμεταλλεύονται τον πόνο και την ανάγκη. Γι’ αυτό η δεύτερη περίπτωση δεν είναι βία, αλλά άσκηση δύναμης, που μπορεί να εμπεριέχει και βία, αλλά επειδή στοχεύει τους δυνατούς και είναι υπέρ των αδυνάτων (των φτωχών ασθενών εν προκειμένω), λειτουργεί ως μία μορφή κοινωνικής εξισορρόπησης. Αυτή τη διάκριση μεταξύ βίας και δύναμης έκανε η Χάνα Άρεντ. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους οπαδούς της «σοβαρής Χρυσής Αυγής»