Περιορίζουν το εμβόλιο της AstraZeneca...

[ ARTI news / Κόσμος / 08.04.21 ]

Μετά τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο, η Ιταλία και η Ισπανία αποφάσισαν την Τετάρτη 7 Απριλίου να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca, σύμφωνα με κριτήρια ηλικίας που διαφέρουν από χώρα σε χώρα. 

Το γεγονός ότι στις χώρες που λαμβάνουν μέτρα για το εμβόλιο συμπεριλαμβάνεται και το Ηνωμένο Βασίλειο, καταρρίπτει το επιχείρημα ότι πρόκειται για γεωπολιτικές(που ασφαλώς υπάρχουν) ή για ανταγωνισμό μεταξύ των φαρμακευτικών κολοσσών. Υπάρχει η παραδοχή πλέον ότι έχουμε πρόβλημα. Ακόμα και αν τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από τα ελάχιστα περιστατικά παρενεργειών, όπως λένε οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου(ΕΜΑ).   

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών χωρών τροφοδοτούν τη δυσπιστία όχι μόνο απέναντι στο  AstraZeneca αλλά και γενικά για τον εμβολιασμό.  Γι αυτό χρειάζεται ενιαία φωνή, λένε οι ιθύνοντες της ΕΕ. Μόνο που το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί ακριβώς από την ανικανότητα της ΕΕ να διαχειριστεί το θέμα των εμβολίων με ενιαίο τρόπο.

Κάθε χώρα αντιμετωπίζει το εμβόλιο της AstraZeneca και τις πιθανές παρενέργειές του διαφορετικά. Η Γαλλία, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες είχαν ήδη αποφασίσει την περασμένη εβδομάδα να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου μόνο σε άτομα άνω των 55 ή 60 ετών. Η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο αποφάσισαν την Τετάρτη(χθες) να κάνουν το ίδιο, μετά τη δημοσίευση της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου (EMA). Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός αναγνώρισε ότι οι θρομβώσεις πρέπει να αναφέρονται ως «πολύ σπάνια» παρενέργεια, και θεωρεί ότι η σχέση οφέλους/κινδύνου παραμένει «θετική».

Οι αξιωματούχοι του EMA δήλωσαν στους δημοσιογράφους το απόγευμα της Τετάρτης ότι το φύλο και η ηλικία του εμβολιασμένου δεν είναι παράγοντες κινδύνου. Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις θρόμβωσης ήταν σε γυναίκες κάτω των 60 ετών, επεσήμαναν ότι και άνδρες και γυναίκες άνω των 60 είχαν επίσης παρουσιάσει θρομβώσεις.

Την Τετάρτη το απόγευμα, η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη κάλεσε τα μέλη της ΕΕ να «μιλήσουν με μία φωνή» σχετικά με το εμβόλιο AstraZeneca, ώστε να μην προκαλούν δυσπιστία. Δυστυχώς, όμως, ενιαία φωνή δεν υπάρχει. Η ΕΕ αποτυγχάνει για μία ακόμα φορά, πλήττοντας εν τοις πράγμασι συνολικά την «ιδέα» της ύπαρξης της Ενωμένης Ευρώπης

*Πληροφορίες από https://www.courrierinternational.com/revue-de-presse/covid-19-face-au-risque-de-caillots-de-nouveaux-pays-europeens-limitent-lusage-du