Παρουσιάζεται το βιβλίο «Τέρμινους» στην Άρτα

[ ARti news / Ήπειρος / 04.12.17 ]

Το εικονογραφημένο αφήγημα με τον τίτλο «Τέρμινους» παρουσιάζεται την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, στις 7μμ, στο συνεργατικό καφενείο «Χάρτα», στην Άρτα. Θα μιλήσουν ο Κώστας Τραχανάς και ο Λευτέρης Παπαθανάσης, συγγραφέας του βιβλίου. Το βιβλίο πραγματεύεται τον Εμφύλιο και τον βίο των αγωνιστών του Δημοκρατικού Στρατού.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Τέρμινους» ονομάστηκε το σχέδιο του κυβερνητικού στρατού, υπό τις οδηγίες και την υλική στήριξη των ΗΠΑ, για τη διάλυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας την άνοιξη του 1947. Το σχέδιο αυτό ανατράπηκε χάρη την αποφασιστικότητα, τη γενναιότητα και την αυτοθυσία των αγωνιστών της Αριστεράς και των μαχητών του ΔΣΕ.
Το «Τέρμινους» είναι οι ιστορίες του Βασίλη, της Ουρανίας, του Μιχάλη, στα βουνά των Τζουμέρκων της Ηπείρου, μα και χιλιάδων άλλων ανθρώπων, που πλήρωσαν με τη ζωή τους ή πλήρωναν για μια ολόκληρη ζωή
την απόφασή τους να σταθούν απέναντι σε κάθε τύραννο και να σηκώσουν το κόκκινο αστέρι της ελευθερίας και της δικαιοσύνης πάνω από την Ελλάδα.
«Τέρμινους» σημαίνει τελικός. «Τέρμινους», όπως τα σχέδια των εκμεταλλευτών για την οριστική απαλλαγή τους από την αντίσταση των υποτελών. «Τέρμινους», όπως το όνειρο των σκλάβων για την οριστική απαλλαγή τους από τις αλυσίδες.
Το «Τέρμινους» είναι ένα εικονογραφημένο αφήγημα για τους ανθρώπους που τους ονόμασαν «Εμφύλιος». (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο Λευτέρης Παπαθανάσης (boban) γεννήθηκε στην Άρτα το 1972.
Έχει εκδώσει το “Άκου!” (2013, Βορειοδυτικές εκδόσεις) και το βραβευμένο “Η Πάπισσα Ιωάννα – Μεσαιωνικόν Εικονογραφημένον” (2015, Εκδόσεις ΚΨΜ). Σκιτσάρει τη στήλη κόμικ “Δύσκολα Θέματα” στο περιοδικό “Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης”.
Ζει στα Γιάννινα με την Ανδρομάχη, τη Ρόζα και την Ίλια και εργάζεται ως Χημικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.