Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΣτΕ

[ ARTI news / Ελλάδα / 16.05.18 ]

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικόλαος Σακελλαρίου, η θητεία του οποίου έτσι κι αλλιώς έληγε σε λίγες μέρες (30 Ιουνίου) λόγω συνταξιοδότησης.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο κ. Σακελλαρίου υποστήριξε ότι η απόφασή του οφείλεται στις διαρροές για τη διάσκεψη ως προς τη συνταγματικότητα διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/2016).

Ο ίδιος έκανε λόγο για απαράδεκτη παραβίαση των δικαστικών απορρήτων, κάνοντας λόγο για «καίριο πλήγμα», που δεν του επιτρέπει να ασκεί τα δικαστικά του καθήκοντα «με νηφαλιότητα».

Αφού αναφέρθηκε στη διαδρομή του στη Δικαιοσύνη επί 42 χρόνια μίλησε εκτενώς για τις δανειακές συμβάσεις και ότι συνεπάγονται για τα δικαιώματα των πολιτών για να προσθέσει ότι οι δικαστές του ΣτΕ «θα ανταποκριθούν στο ύψος των περιστάσεων». 

Ο κ. Σακελλαρίου είχε κατηγορηθεί ακόμα και για αποκλεισμούς από τις συνθέσεις δικαστών, οι οποίοι είχαν κάθε δικαίωμα να ανέβουν στην έδρα, ενώ αντιδράσεις υπήρχαν και στον τρόπο που ο πρόεδρος όριζε τους εισηγητές και τα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης. 

Τελικά φαίνεται ότι όλα αυτά συνέβαλαν στην απόφαση του κ. Σακελλαρίου, ο οποίος επέλεξε να αποχωρήσει με έναν αντιμνημιονιακό λόγο υπερασπιζόμενος τις συντάξεις των πολιτών επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο και πριν ολοκληρωθεί η διάσκεψη τις διαρροές ενώ κάνει σαφές ότι η άποψή του μειοψήφησε.