Παράταση του Brexit μέχρι 31 Οκτωβρίου

[ ARTI news / Κόσμος / 11.04.19 ]

«Η ΕΕ των 27 και το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) συμφώνησαν σε ευέλικτη παράταση (της διαδικασίας του Brexit) ως την 31η Οκτωβρίου. Αυτό σημαίνει ότι το ΗΒ θα έχει έξι μήνες για να βρει την καλύτερη δυνατή λύση», εξήγησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νόναλντ Τουσκ σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Τουσκ προέτρεψε τη Βρετανία να μην κατασπαταλήσει τον επιπλέον χρόνο που της δόθηκε για να άρει το αδιέξοδο όσον αφορά το Brexit, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής να παραταθεί η διαδικασία ως το αργότερο την 31η Οκτωβρίου.

«Σας παρακαλώ να μην σπαταλήσετε αυτόν τον χρόνο», τόνισε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε μετά τη διαπραγμάτευση των 27 και του ΗΒ, και η οποία διήρκεσε περίπου οκτώ ώρες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της εξάμηνης παράτασης το Ην. Βασίλειο θα έχει την ευκαιρία να επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης και να φύγει, να αναθεωρήσει τη στρατηγική για το μέλλον διαμορφώνοντας εκ νέου την Πολιτική Δήλωση για το μέλλον ή ακόμα και να ακυρώσει εξ ολοκλήρου το Brexit.

Η στάση της Γαλλίας και η ενότητα της ΕΕ

«Η εποικοδομητική συνεργασία σημαίνει εποικοδομητική συνεργασία. Μέχρι στιγμής, η στάση της Βρετανίας ήταν βασισμένη στην καλή πίστη», δήλωσε ο Ντ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στη βρετανίδα πρωθυπουργό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, επέμεινε, θα παραμείνει πλήρες μέλος, με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου.

Ωστόσο, τόνισε ότι οι 27 έλαβαν επαρκείς διαβεβαιώσεις πως δεν θα χρησιμοποιήσει «πολιτικά τεχνάσματα» προκειμένου να μπλοκάρει αποφάσεις ή να υπονομεύσει τη λειτουργία της ΕΕ.