Πανελλαδική απεργία στην Υγεία

[ ARTI news / Ελλάδα / 26.11.19 ]

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην πανυγειονομική απεργία (σε επίπεδο περιφέρειας) την Τετάρτη 27 Νοέμβρη και στη συγκέντρωση στην είσοδο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) στις 10 το πρωί, απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο ΠΓΝΙ.

Σημειώνεται ότι σε επίπεδο περιφέρειας, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας θα προχωρήσουν στις 27 Νοέμβρη σε πανυγειονομική απεργία και σε επίπεδο Αττικής θα γίνει πανυγειονομική στάση εργασίας σε όλη την πρωινή βάρδια και πορεία στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, με αιχμή τα ΒΑΕ και το Ασφαλιστικό.

Ενάντια, όπως αναφέρει, στη μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις. Ενάντια στις 90 απολύσεις συμβασιούχων καθαριότητας και τη συνέχιση των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας. Υπέρ της αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Υγείας.

Η Επιτροπή Αγώνα στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Απεργούμε και διαδηλώνουμε γιατί δεν ανεχόμαστε να συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση με τις ελλείψεις προσωπικού, την υποχρηματοδότηση και τους πετσοκομμένους μισθούς.

Γνωρίζουμε ότι το ΠΓΝΙ είναι στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μετατροπής των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, με σχέδια ανάπτυξης ιατρικού συμβολαιακού τουρισμού, είσοδο ιδιωτών και λειτουργία με βάση την οικονομική αποδοτικότητα και όχι τις ανάγκες των ασθενών, ως κύριο κριτήριο στην παροχή υπηρεσιών.

Εξοργιζόμαστε διότι σε λίγες μέρες 90 συμβασιούχοι καθαριότητας - εστίασης - φύλαξης απολύονται. Προστίθενται στους 100 εργολαβικούς που απολύθηκαν το 2017.

Γνωρίζουμε ότι οι ελλείψεις προσωπικού θα χειροτερέψουν γιατί η μόνη προκήρυξη του 2019 αφορά την αντικατάσταση των 1.116 επικουρικών συναδέλφων, που λήγει η σύμβασή τους, ενώ δεν πρόκειται να αντικατασταθούν οι 2.000 συνάδελφοι που συνταξιοδοτούνται φέτος.

Ενώ και η επέκταση -κάτω και από την πίεση των κινητοποιήσεων- κατά 1 έτος της σύμβασης των 4.000 εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ, δεν τους εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα και σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία.

Ταυτόχρονα, μειώνουν συνεχώς την κρατική χρηματοδότηση, ενώ αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές μας για υγειονομική Περίθαλψη. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πρώτου "αναπτυξιακού", "μεταμνημονιακού" κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, όπου η κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκε κατά 65 εκατ. ευρώ, ενώ διατηρήθηκε η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μας για υγειονομική Περίθαλψη κατά 770 εκατ. ευρώ.