Πέθανε ο Τζον Λε Καρέ

[ ARTI news / Ελλάδα / 14.12.20 ]

Ο βρετανός πεζογράφος Ντέιβιντ Κόρνγουολ, διάσημος σε όλο τον κόσμο με το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο Τζον Λε Καρέ, πέθανε σε ηλικία 89 ετών εξαιτίας πνευμονίας (δεν είχε σχέση με την COVID-19) στην Κορνουάλη, το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο Τζον Λε Καρρέ γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1931 στο χωριό Πουλ, στην περιοχή του Ντόρσετ, στην Αγγλία. Η μητέρα του τον εγκατέλειψε όταν ήταν πέντε ετών. Πατέρας του ήταν ο Ρίτσαρντ Κόρνουελ (1906-1975), ασφαλιστής που είχε δημιουργήσει πολλά χρέη, ενώ είχε φυλακιστεί και για παραβατικές υποθέσεις.

«Ο Κατάσκοπος που ήρθε από το κρύο», «Tinker Tailor», «Η μικρή Τυμπανίστρια», «Ο επίμονος Κηπουρός» είναι μόνο μερικές ταινίες και σειρές, οι οποίες βασίστηκαν στα μυθιστορήματά του, τα οποία είναι εμπνευσμένα από την περίοδο που εργαζόταν ως πράκτορας στις μυστικές υπηρεσίες της M. Βρετανίας. Το 1963, ο βρετανός κατάσκοπος Κιμ Φίλμπυ αυτομόλησε στη Ρωσία και αποκάλυψε την ταυτότητα του Κόρνγουελ και πολλών κατασκόπων της Βρετανίας. Από τότε αποχώρησε από τις μυστικές υπηρεσίες και ασχολήθηκε με τη συγγραφή βιβλίων.

Το πρώτο μυθιστόρημά του ήταν το «Πρόσκληση για τους νεκρούς» (1961), που αποτελεί ένα μέρος της εμπειρίας του στο χώρο της κατασκοπείας, εμπλέκοντας φανταστική δράση Γερμανών πρακτόρων στην Αγγλία. Το δεύτερο μυθιστόρημα είναι το  «Μια δολοφονία ποιότητας» (1962) και το τρίτο και επιτυχέστερο «Ο κατάσκοπος που ήρθε από το κρύο» (1963).