Πέθανε ο Γιάννης Πολυκανδριώτης

[ ARTI news / Ελλάδα / 06.02.19 ]

Έφυγε από τη ζωή ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και δάσκαλος μουσικών οργάνων Γιάννης Πολυκανδριώτης, γιος του δάσκαλου αρχοντορεμπέτη Θεόδωρου Πολυκανδριώτη και αδερφός του επίσης μουσικού Θανάση.

Ο Γιάννης Πολυκανδριώτης γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1946. Υπήρξε παιδί-ταλέντο, καθώς ξεκίνησε τις εμφανίσεις του στα 13 του μόλις χρόνια. Οι λάτρεις του είδους στην Αθήνα της εποχής εκείνης, ίσως να τον θυμούνται με κοντό παντελονάκι να παίζει το 1960 μπουζούκι στο πάλκο, πλάι στον πατέρα του, στον «Παράδεισο», μαζί με τον Στράτο Παγιουμτζή και τον Παναγιώτη Μιχαλόπουλο.

Για πρώτη φορά, έπαιξε μόνος του στην «Ψάθα», στο Αιγάλεω, με τον Πρόδρομο Τσαουσάκη. Το 1962 ήρθε και η πρώτη του εμφάνιση, εκτός Αθηνών. «Ήρθε και με ζήτησε από τον πατέρα μου ο Μανώλης Αγγελόπουλος για να με πάρει μαζί του στη Θεσσαλονίκη. Δεν είχα ακόμα δικό μου μπουζούκι, αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο», θυμάται ο κ. Πολυκανδριώτης.

Ακολούθησαν πολλές άλλες επιτυχημένες συνεργασίες, καθώς δεν άργησε να αναγνωριστεί το αξιόλογο ταλέντο του, όπως και η αγάπη του για το ρεμπέτικο και την αυθεντικότητα, ως άξιος συνεχιστής του πατέρα του. Συνεργάστηκε με τον Βασίλη Τσιτσάνη (1969), «Χρυσά Κλειδιά» στην Πλάκα.  Έπαιξε και με τον Ζαμπέτα, το 1968, στο γνωστό «Κήπο του Αλλάχ», στο Αιγάλεω.

Το 1971 περιόδευσε με τη Γιώτα Λύδια σε πόλεις της Αυστραλίας, όπου πήγε ξανά το 1976 με τον Σαλέα, το δημοφιλή ερμηνευτή του δημοτικού μας τραγουδιού Ζάχο και το Τρίο Athene. Μετά την υπηρεσία του στο στρατό, στο Διδυμότειχο, συνεργάστηκε με τον Γιάννη Πάριο, στα πρώτα του βήματα. Ήταν η εποχή που μεσουρανούσε η «Νεράιδα», στο Καλαμάκι, μαζί με τη Βίκυ Μοσχολιού, τον Γιάννη Καλαϊτζή και το μαέστρο Γιώργο Κατσαρό. Η αλησμόνητη Ρίτα Σακελαρίου είχε πει και το πρώτο τραγούδι που έγραψε, «Του Γιαννάκη οι πενιές», σε στοίχους δικούς του. Συνεργάστηκε και με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, σε μία τηλεοπτική του εμφάνιση, το 1989. Ο Γιάννης Πολυκανδριώτης έπαιξε και στη σκηνή του θεάτρου, δίπλα σε γνωστούς ηθοποιούς της εποχής, όπως τη Ρένα Βλαχοπούλου, τη Μάρω Κοντού, τον Κώστα Καρρά, τον Σταύρο Παράβα, τον Σωτήρη Μουστάκα κ.ά.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν η εμφάνισή του στο Παρίσι, πλάι στο δημοφιλή Γάλλο ερμηνευτή Rascal Daniel, ο οποίος τον επέλεξε να παίξει στην 26μελή ορχήστρα του, αντικαθιστώντας το φλάουτο με το μπουζούκι.

Από το 1996 κατοικούσε μόνιμα με την οικογένειά του στο Λονδίνο και είχε δημιουργήσει τη σχολή «Νέα Γενιά της Διασποράς». Σε αυτήν, τα Ελληνόπουλα που έμεναν στην Αγγλία διδάσκονταν την τέχνη του μπουζουκιού και της ελληνικής μουσικής παράδοσης, ενώ ταυτόχρονα συνέβαλαν στη διάδοση του πολιτισμού μας, με τη συμμετοχή τους σε διάφορες εκδηλώσεις.