Πάνω από τη ζωή τα κέρδη τους

[ ARTI news / Κόσμος / 10.01.22 ]

Ακόμα αυτόν τον χειμώνα μας λένε οι κυβερνώντες, προσπαθώντας να ενισχύσουν την υπομονή μας και την ελπίδα ότι επιτέλους θα γλυτώσουμε από τον SARS-CoV-2. «μήπως η άφιξη νέων παραλλαγών θα καταστρέψει αυτή την ελπίδα;» διερωτάται η γαλλική εφημερίδα Le Monde.  Και συνεχίζει: «…οι ειδικοί δείχνουν συγκρατημένη αισιοδοξία. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: στην εξελικτική κούρσα που έχει ξεκινήσει μεταξύ του ιού και του ανθρώπινου ξενιστή του, ο ανταγωνισμός αποδεικνύεται σκληρός… Επειδή το πεδίο της μάχης είναι μεταβλητό, και οι δύο εχθροί πρέπει να προσαρμόζουν συνεχώς τα όπλα τους. Από τη μία, ο ιός μεταλλάσσεται συνεχώς για να προσαρμόζεται στην ανάπτυξη της ανοσολογικής μας άμυνας και στις αλλαγές στη συμπεριφορά μας. Από την άλλη πλευρά, το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξαπολύει συνεχώς αντεπιθέσεις, ως αντίδραση σε επιθέσεις από τον ιό ή σε εμβόλια που λαμβάνονται.».

Το μυστικό στο τέλος. Τα εμβόλια.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι τελευταίες μεταλλάξεις έρχονται από την Αφρική, από εκεί όπου ο εμβολιασμός είναι πάρα πολύ μικρός. Και είναι μικρός γιατί τα εμβόλια είναι ακριβά και οι αφρικανικές χώρες είναι φτωχές.

Κάποιοι πρότειναν να σπάσουν οι πατέντες για να παραχθούν για ένα διάστημα φθηνά εμβόλια. Η πρόταση δεν πέρασε. Είναι οι φαρμακευτικές που αντιδρούν. Είναι η αγορά, ο πυλώνας του συστήματος. Είναι το κέρδος που είναι η κινητήρια δύναμη του Καπιταλισμού. Που βάζει πάνω από τη ζωή τα κέρδη.