Ο φασισμός του... καρκίνου

[ ARti news / Ελλάδα / 14.06.18 ]

Της Δώρας Μακρή

Παρακολουθώ όλη μέρα ελληνική Βουλή. Είδα και τη συνέντευξη Τσίπρα στην ΕΡΤ μέσω Διαδικτύου. Παράλληλα παρακολουθούσα και την παραίτηση Ισπανού υπουργού αλλά και την καταδίκη του γαμπρού του βασιλιά, που τη Δευτέρα φυλακίζεται. Μετά διάβασα όλα τα σχόλια, που γινόταν στο φβ για τη συνέντευξη του Π/θ.

Εκείνο που πιο πολύ με φόβισε ήταν τα σχόλια που έβλεπα να γράφονται ανά δευτερόλεπτο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο λάιβ βίντεό της. Τα όπλα, τις ευχές για καρκίνο, την προδοσία, την πατριδοκαπηλία, τη σφαγή, το μίσος, την εκδίκηση, τις απειλές κάθε τύπου. Αντίστοιχα σχόλια κατακλύζουν το τουίτερ του Κοτζιά. Ούτε μια στιγμή δεν είδα ένα πολιτικό επιχείρημα. Ούτε μία...

Κι αν μου πείτε « αγνόησέ τα» δεν θα σας ακούσω. Μου το είχατε ξαναπεί για την χα που την έβλεπα να ανδρώνεται κι εσείς λέγατε « αγνόησέ τους». Θα σας πω με κάθε σιγουριά ότι ποτέ άλλοτε δεν θυμάμαι τόσο μίσος και τέτοιες αντιδράσεις όχλου. Οι λέξεις και οι απειλές δεν λέγονται απλά σε ένα ιδιωτικό περιβάλλον. Γράφονται κιόλας και μένουν. Και μετά γίνονται και πράξεις. Κι εκεί πέφτουμε από τα σύννεφα. Και επιτρέπουμε στην αγριότητα και την επιθετικότητα να γίνονται μέρος της ζωής μας. Σαν δηλητήριο.

Δεν μπορώ να πω αν ήμασταν πάντα έτσι ή αν καταντήσαμε έτσι, όπως μου έλεγε μία φίλη τις προάλλες. Εκείνο που ξέρω όμως είναι ότι αυτή την κοινωνία δεν την αναγνωρίζω. Και δεν τη δικαιολογώ. Δεν έχει να κάνει με καμιά διαδικασία καλής αγωγής. Έχει να κάνει με τα βαθύτερα και τα χειρότερα ένστικτά μας. Και τα πιο επικίνδυνα. Που οδηγούν στην τυφλή βία. Σαν αυτήν, που χειροκροτεί τον δράστη της δολοφονίας ενός 13χρονου κοριτσιού.

Στη δική μου ιδεατή χώρα, η βία δεν επιβραβεύεται, οι άνθρωποί της είναι καινοτόμοι και δημιουργικοί, εκπαιδεύονται στην αρετή και έχουν ιδεώδη.

Απόψε, μόνο ντράπηκα. Θα μου πείτε « και ποιά είσαι εσύ, να μας κάνεις μαθήματα;». 
Είμαι απλώς μια ελληνίδα της περιφέρειας, που ονειρεύεται κάποτε να επιστρέψει. Μα δεν βρίσκει τόπο πια, γόνιμο.

Πηγή: FB