Ο Τραμπ καταργεί την υγειονομική περίθαλψη για εκατομμύρια πολίτες

[ ARTI news / Κόσμος / 26.06.20 ]

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και χωρίς δικό της εναλλακτικό σχέδιο υγείας, η κυβέρνηση Τραμπ κάλεσε επίσημα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να ακυρώσει τον "Νόμο περί Προσιτής Περίθαλψης". Ο νόμος για την Προσιτή Περίθαλψη ψηφίστηκε το 2010 (Affordable Health Care Act ή AHCA, γνωστότερος ως Obamacare) και είχε ως αποτέλεσμα να αποκτήσουν δικαίωμα στην περίθαλψη επιπλέον 20 εκατομμύρια Αμερικανοί.

Οι ανεξάρτητοι αναλυτές υγειονομικής περίθαλψης λένε ότι η απόλυτη εξάλειψη του Obamacare θα σήμαινε μια εξαιρετικά διαταραγμένη αλλαγή στην υγειονομική περίθαλψη εκατομμυρίων Αμερικανών.

Η Καλιφόρνια και 19 άλλες πολιτείες υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών υπερασπίζονται το νόμο. Επίσης, ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε τον νόμο σε χθεσινή προεκλογική του ομιλία που επικεντρώθηκε στην υγειονομική περίθαλψη, λέγοντας ότι η κατάργηση του ACA κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για πολλούς που χρειάζονται περισσότερο από ποτέ την υγειονομική περίθαλψη.

Η γερουσιαστής των δημοκρατικών Πελόζι, τέλος, με δήλωσή της χαρακτηρίζει την κατάργηση του νόμου εν μέσω του κορονοϊού «πράξη απαράδεκτης σκληρότητας»