Ο Ρίτσαρντ Γκιρ σε πλοίο διάσωσης: Η αλληλεγγύη θα νικήσει τον Σαλβίνι

[ ARTI news / Κόσμος / 09.08.19 ]

Το νέο πλοίο των οργανώσεων ΣΟΣ Μεσόγειος και Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), διέσωσε σήμερα 85 μετανάστες, ενώ ο αμερικανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκιρ ήρθε για να υποστηρίξει αυτούς που βρίσκονται αποκλεισμένοι εδώ και μια εβδομάδα στο όπεν αρμς.

Το πλεούμενο, το οποίο αναχώρησε από τη Λιβύη πριν από περισσότερο από 48 ώρες, είχε εντοπισθεί χθες, Πέμπτη, το βράδυ από αεροπλάνο της ευρωπαϊκής επιχείρησης Σοφία, όμως το Οσεάν, που μόλις έχει φθάσει στη ζώνη των διασώσεων για την πρώτη αποστολή του, χρειάσθηκε να διακόψει τις έρευνές του μέσα στη νύκτα.

Μόνον όταν ξημέρωσε, το μεγάλο κόκκινο πλοίο βρήκε το μικρό πλεούμενο, μέσα στο οποίο οι μετανάστες χειροκρότησαν καθώς πλησίαζαν οι διασώστες.

Συνολικά το πλοίο των ανθρωπιστικών οργανώσεων περισυνέλεξε 85 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους πέντε γυναίκες και τέσσερα παιδιά. Το μικρότερο είναι μόλις ενός έτους. Οι διασώστες παραμένουν σε επιφυλακή, αναζητώντας ένα άλλο μικρό πλεούμενο που είχε αποπλεύσει την ίδια ώρα με το πρώτο.

Ο ακροδεξιός ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος διέλυσε χθες, Πέμπτη, τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Ιταλία, απηύθυνε αμέσως επιστολή στην κυβέρνηση της Νορβηγίας, υπό τη σημαία της οποίας βρίσκεται το πλοίο.

«Η Ιταλία δεν είναι νομικά υποχρεωμένη ούτε διατεθειμένη να υποδεχθεί τους μη ταυτοποιημένους παράτυπους μετανάστες που βρίσκονται επί του Οσεάν Βίκινγκ», έγραψε.

Ο ιταλός υπουργός έχει την ίδια θέση και για τους 121 μετανάστες που είναι αποκλεισμένοι στο πλοίο Όπεν αρμς, το οποίο βρίσκεται σχεδόν ακινητοποιημένο στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα.

Το πρωί της Παρασκευής 9/8, ο αμερικανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκιρ ανέβηκε στο πλοίο για να συναντήσει το πλήρωμα και τους μετανάστες, περίπου 30 από τους οποίους είναι ανήλικοι.

«Βρισκόμαστε εδώ στο πλοίο Όπεν αρμς», ανακοίνωσε ο ηθοποιός σ' ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται περιτριγυρισμένος από μετανάστες. «Μόλις έφθασα από την Λαμπεντούζα, φέραμε όσο νερό και τρόφιμα μπορούσαμε για όλους στο πλοίο».