Ο Μπολσονάρου καίει την Αμαζονία

[ ARTI news / Κόσμος / 21.08.19 ]

Εκατοντάδες χιλιάδες δάσους καίγονται στον Αμαζόνιο. Τεράστιος κίνδυνος για έναν από τους μεγαλύτερους πνεύμονες του πλανήτη. Ένα γιγαντιαίο νέφος τέφρας από τις φωτιές έκρυψε τον ήλιο στο Σάο Πάολο. Την ίδαι στιγμή ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου σφυρίζει αδιάφορα και κλείνει το μάτι στους εμπρηστές.

Το Σάο Πάολο απέχει 3.000 χλμ από την Αμαζονία, όμως την περασμένη Δευτέρα ένιωσε τα αποτελέσματα της ανεύθυνης και δόλιας πολιτικής απέναντι στα δάση από τον ακροδεξιό Μπολσονάρου.

Οι ειδικοί τονίζουν πως αιτία για τις πυρκαγιές είναι η ξηρασία, σε πολλές περιοχές δεν έχει βρέξει για πάνω από τρεις μήνες, αλλά σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται και οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης και οι διάφοροι καταπατητές, οι οποίοι προκαλούν πυρκαγιές για να πληθύνουν τα εδάφη τους.

Μάλιστα, η εφημερίδα Folha de S. Paulo αποκαλύπτει πως οι καλλιεργητές του κρατιδίου Παρά κήρυξαν τη 10η Αυγούστου «Ημέρα της Φωτιάς». Μέσα στις επόμενες ώρες, το ΙΝΡΕ είχε καταγράψει μία σειρά από πυρκαγιές στην περιοχή αυτή.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου έχει επικρίνει τα στοιχεία της ΙΝΡΕ, τα οποία μαρτυρούν μία αύξηση της αποψίλωσης των δασών της Αμαζονίας κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του. Ο πρόεδρος της ΙΝΡΕ δημοσίως απέκρουσε τις κατηγορίες του προέδρου και κατέληξε να απολυθεί αμέσως μετά.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος, ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία το 2018 είχε ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης των ελέγχων για την αποψίλωση των δασών. Επίσης, αφαίρεσε αρμοδιότητες από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Βραζιλίας και επέτρεψε τις εξορύξεις στις προστατευμένες περιοχές των ιθαγενών φυλών.