Ο Μηταράκης επιδιώκει την υιοθέτηση αντιμεταναστευτικής πολιτικής με πρόσχημα την πανδημία

[ ARTI news / Ελλάδα / 21.05.20 ]

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προωθεί με πρόσχημα την πανδημία την υιοθέτηση ξενοφοβικών θέσεων από την ΕΕ ως «ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Αυτό διαφάνηκε από τα λεγόμενα του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση για τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού κοινού συστήματος ασύλου, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, απαιτείται «όλες οι χώρες της Ε.Ε. να εισάγουν την έννοια της «ανωτέρας βίας». Ο COVID-19 ανάγκασε και την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την “ανωτέρα βία” στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το άσυλο».

Παράλληλα, ο Νότης Μηταράκης πρόσθεσε: «θα πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους, με τους οποίους θα το μετατρέψουμε σε ευρωπαϊκό κεκτημένο στην επερχόμενη συζήτηση για μια κοινή προσέγγιση στη μεταναστευτική πολιτική, Υπάρχουν περιπτώσεις ανωτέρας βίας, υπάρχουν πτυχές αναφορικά με την ασφάλεια, τις οποίες θα πρέπει να εισάγουμε με έναν πιο συγκεκριμένο τρόπο όταν αναφερόμαστε στην μεταναστευτική κρίση».

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ, επανέλαβε τη σκληρή κριτική του στην κυβερνητική πολιτική. Σημείωσε ότι κάθε κρίση «μπορεί να βγάλει τον καλύτερο ή τον χειρότερο εαυτό μας - εάν η κρίση του κορονοϊού αλλάξει το παιχνίδι, θα είναι προς το χειρότερο».