Ο Κυριάκος, ο Αλέκος και οι μικρές νοθείες τους

[ ARTI news / Ήπειρος / 11.07.20 ]

Μήνυμα εθνικής ενότητας από το Γεφύρι της Πλάκας έστειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης. «Όλοι μαζί» μπορούμε είπε ο «Αλέκος» (έτσι τον προσφωνούσε ο Κυριάκος), ο οποίος αναφέρθηκε στον «Άρη και τον Ζέρβα» (άλλος συμβολισμός ενότητας) που «αποφάσισαν να μην γκρεμιστεί ποτέ η Γέφυρα»! Τελικά, το κτίσαμε ξανά το Γεφύρι της Πλάκας είπε ο κ. Καχριμάνης, που κατέληξε με τις κυβερνητικές επιτυχίες στην διαχείριση της πανδημίας και την κρίση στον Έβρο αλλά και ότι δεν πρέπει να πιστεύουμε αυτούς που λένε ότι η Αγιά Σοφιά θα γίνει τζαμί, γιατί πάντα «το φως νικάει το σκοτάδι»!

Ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στους συντελεστές του έργου και «τα εύσημα στην προηγούμενη κυβέρνηση που το ξεκίνησε»! Βέβαια, όλοι γνωρίζουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ξεκίνησε απλά το έργο, αλλά το ολοκλήρωσε κιόλας. Αν δε, δεν υπήρχε η ισχυρή εντός της προηγούμενης κυβέρνησης υπουργός και τοπική βουλευτής, Όλγα Γεροβασίλη, η γέφυρα θα ήταν ακόμα τα γκρεμίσματα στον βυθό του ποταμού Άραχθου.  Όμως, έπρεπε να οικειοποιηθεί και ο σημερινός κυβερνήτης κάτι τις! Εξάλλου τι θα ήταν η ζωή και η πολιτική χωρίς μικρές νοθείες, που λέει και το τραγούδι;

Αλλά ο τρόπος που αναφέρθηκε ο Αλ. Καχριμάνης στην συμφωνία της Πλάκας ήταν ως εάν αυτή να αφορούσε την… μη καταστροφή της Γέφυρας. Φοβερή (ακούσια θέλουμε να πιστεύουμε) παραποίηση. Ο Καχριμάνης δεν αγνοεί προφανώς την ιστορική αλήθεια, αλλά ο τρόπος που την παρουσίασε δημιουργεί παρεξηγήσεις. Η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφυλλου έγινε το Φλεβάρη του 1944 προκειμένου να σταματήσει η εμφύλια αντιπαράθεση μεταξύ των ελληνικών αντιστασιακών οργανώσεων και υπογράφηκε από τις κυριότερες εξ αυτών που ήταν: το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ο ΕΔΕΣ και το ΕΚΚΑ. Μεγάλη επιτυχία της διάσκεψης αυτής ήταν η αποκήρυξη της δοσιλογικής κυβέρνησης του Ι. Ράλλη και των Ταγμάτων Ασφαλείας.

Τέλος, στα παραλειπόμενα της εκδήλωσης, είναι άξιο σημείωσης ότι η υπουργός Πολιτισμού κα. Μενδώνη όχι μόνο δεν μίλησε στις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη και Καχριμάνη, παρόλο που ήταν δίπλα, αλλά ήταν έκδηλο από τον τρόπο που την αντιμετώπισε ο πρωθυπουργός ότι είναι πλέον ‘ανασχηματισμένη’.

*Η φωτογραφία είναι του Κώστα Μπατσή