Ο Καχριμάνης θέλει πρώτο ρόλο στην αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας

[ ARti news / Ήπειρος / 16.02.17 ]

Oυσιαστικό ρόλο της Περιφέρειας και του ΤΕΕ Ηπείρου, στην προγραμματική σύμβαση για την αναστήλωση της ιστορικής Γέφυρας Πλάκας, ζητά ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και ξεκαθαρίζει πως η Περιφέρεια δεν θα συμμετέχει, στην περίπτωση που ισχύσει το σχέδιο που έχει αποσταλεί προς επεξεργασία από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, κατά την συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ζήτημα, και υποστήριξε πως οι εξελίξεις τοποθετούν σε δεύτερο ρόλο τους φορείς που πρωταγωνίστησαν τα δύο προηγούμενα χρόνια. «Σεβόμενος όλη την εργασία που έκανε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος -Τμήμα Ηπείρου, το Ε.Μ.Π. και μετά η Περιφέρεια και ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων, πιστεύω ότι δεν χρειαζόμαστε να συμμετάσχουμε σε μια τέτοια προγραμματική σύμβαση» τόνισε και πρόσθεσε:

 «Θέλουμε ουσιαστικό ρόλο και εμείς και το Τεχνικό Επιμελητήριο, γιατί θεωρούμε ότι σε αυτή την πορεία των δύο ετών, προχωρήσαμε αυτά που το ελληνικό κεντρικό κράτος ούτε καν είχε διανοηθεί ότι θα είχαν γίνει, για να φτάσει στο σημείο, να μιλά σήμερα για τη 2η φάση». Παράλληλα δε, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σύστημα μελέτη-κατασκευή που προωθείται από το υπουργείο, δεν θα βοηθήσει ώστε να εκτελεστούν γρήγορα οι εργασίες.

 Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης έκανε εκτενή αναφορά στη θετική συνεργασία και τον μεγάλο αγώνα των τοπικών φορέων και υπηρεσιών, από την στιγμή της κατάρρευσης του ιστορικού γεφυριού έως σήμερα, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Παράλληλα επισήμανε:

«Ήταν ένα έργο, που το είχαμε σχεδιάσει όλοι μαζί πως θα γίνει, σε πλήρη συνεννόηση με τις υπηρεσίες. Στο στάδιο που βγάλαμε τα πέτρινα τμήματα από την κοίτη του ποταμού, έκανε ένα εξαιρετικό έργο ο κ. Γ. Σμύρης, ο οποίος έχει καταγράψει τα πάντα, όλα εκείνα τα στοιχεία που θα βοηθήσουν πολύ στην αναστήλωση του γεφυριού. Μας είχαν διαβεβαιώσει, ότι θα μας καλέσουν στην Αθήνα για να δούμε τι θα γίνει παραπέρα. Τελικά, ήρθε ένα σχέδιο προγραμματικής σύμβασης, στο οποίο μπαίνει και το υπουργείο Υποδομών, που θα κάνει τις διαδικασίες, τις από δω και πέρα ενέργειες».

 Ο περιφερειάρχης Ηπείρου υποστήριξε, πως έθεσε το θέμα στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατά την συνάντηση που είχαν στην εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στην Αθήνα, η οποία από την πλευρά της εμφανίστηκε πρόθυμη να το συζητήσει - ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει επικοινωνία.

 Πηγή: ΑΠΕ