Ο δημοκρατικός ρατσισμός του ποδοσφαίρου

[ Κώστας Καναβούρης / Ελλάδα / 12.07.16 ]

Ήταν βεβαίως μια γιορτή του ποδοσφαίρου ο τελικός του EURO 2016, μεταξύ της Γαλλίας και της Πορτογαλίας, με νικήτρια την τελευταία. Ο κόσμος βγήκε κατακλυσμιαίος στους δρόμους να γιορτάσει τη χαρά του, ξεχνώντας ότι γιορτάζει κάτω από τα τεράστια μαύρα φτερά της FIFA  της UEFA και των πολυεθνικών που βγήκαν (να είστε βέβαιοι) κι αυτές στους δρόμους για να επιτηρήσουν τα κέρδη τους και την επιτυχία ενός ανελέητου «απείρως επιχειρείν» που δεν ορρωδεί προ ουδενός. Αλλά δεν βαριέσαι. Η χαρά είναι χαρά. Το αναφαίρετο δικαίωμα όλων. Ποιος νοιάζεται τέτοιες ώρες (τέτοια λόγια) να κάνει blow up για να δει τι κρύβεται στο πάνδημο πλήθος, τι κρύβεται στην κερκίδα. Ποιος νοιάζεται να πλησιάσει πιο κοντά στο γήπεδο και στις εξέδρες όπου έγινε ο τελικός του ΕURO; Να πλησιάσει πιο κοντά αυτή τη γιορτή;

Κοίταξε όμως στο γήπεδο: η συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων ποδοσφαιριστών είναι μαύροι. Μαύροι επίσης είναι και πάρα πολλοί από τους ποδοσφαιριστές της Πορτογαλίας, μεταξύ των οποίων και ο Έντερ που έβαλε και το γκολ το οποίο έκρινε τον αγώνα. Και που είναι το παράξενο θα μου πεις, εδώ πεθαίνει ο ρατσισμός, εδώ το μαύρο στην Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου της Γαλλίας είναι το τέταρτο χρώμα μετά τα χρώματα της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφοσύνης. Τι λοιπόν συμβολίζει το μαύρο; Απερίφραστα θα πω: το μαύρο της καινούργιας σκλαβιάς. Στρέψε το βλέμμα σου στις κερκίδες και κοίταξε το λευκό πλήθος που σαλεύει σαν τεράστια σαλαμάνδρα χωρίς καμιά αντιστοίχηση με την χρωματική ποικιλότητα η οποία υποτίθεται ότι εκφράζει και την κατάσταση ποιότητας της δημοκρατίας. Στο γήπεδο ματώνουν οι μαύροι. Στην εξέδρα απολαμβάνουν οι λευκοί το θέαμα μιας πατρίδας που ψεύδεται ως προς τον εαυτό της. Μιας πατρίδας συμβολικά απούσας. Και ουδείς αναρωτιέται μέσα στο λαϊκό πανηγύρι της στιγμής, γιατί δεν υπάρχουν μαύροι στην κερκίδα αφού τα δικά τους παιδιά είναι που αγωνίζονται για το μάταιο κλέος μιας ολοένα και μεγαλύτερης ματαιότητας που λέγεται έθνος και που δεν είναι παρά μια ακόμη αφορμή για περαιτέρω κέρδη «άχρωμων» εταιρειών και «άχρωμων» χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Για ποιο ποδόσφαιρο μιλάμε λοιπόν; Το ποδόσφαιρο – ας το πάρουμε απόφαση – είναι θέαμα, δεν είναι λαϊκό άθλημα, επειδή δεν είναι ένα ενιαίο άθλημα όπου κερκίδα και γήπεδο υπάρχουν και συλλειτουργούν ως ένα και το αυτό με αποτέλεσμα τον Εσπερινό  της Κυριακής. Το ποδόσφαιρο που εννοώ είναι αρχιερατικό συλλείτουργο, με ισαπόστολους παίκτες και θεατές που όλοι μαζί έρχονται από τα μεροκάματα της υγρής τους ελπίδας που λέγεται «σήμερα». Σήμερα και όχι αύριο. Αυτό το σήμερα που μοιάζει με πατρίδα.

Ε, το ποδόσφαιρο στις μέρες μας, δεν είναι πατρίδα της ιδιότυπης απαντοχής. Το ποδόσφαιρο στις μέρες μας είναι μια αρένα όπου αγωνίζονται οι κατώτεροι και βλέπουν οι ανώτεροι. Σιδερένιο φράγμα χωρίζει την κερκίδα από το γήπεδο σ’ ένα ιδιότυπο απαρτχάιντ. Στο γήπεδο σκλάβοι πολυτελείας, στην κερκίδα αφέντες της επισφαλούς εργασίας, της αιφνίδιας ανεργίας, της αδικαίωτης προσπάθειας, του κατησχυμένου μικροαστικού αυνανισμού και του ατάλαντου εθνοπατριωτισμού.

Και στην εξέδρα των επισήμων; Όλοι λευκοί. Παρηγορούν τους μαύρους της Γαλλίας, επαινούν του μαύρους της Πορτογαλίας. Κι από κοντά τα εκφωνητικά γλυκερά για έναν αθλητισμό δια πάσαν νόσον και βασκανία που θεραπεύει το ρατσισμό, τη ξενοφοβία, τη γρίπη των πτηνών, την φαρμακοφοβία και τόσα άλλα.

Οι μαύροι απουσιάζουν. Βρίσκονται στις άγριες γειτονιές των αποκλεισμένων. Φυσικά, όταν χάνει η Εθνική Ομάδα λυπούνται. Όταν κερδίζει το τρόπαιο πανηγυρίζουν. Όλα είναι άψογα σ’ αυτόν το δημοκρατισμό ρατσισμό.