Ορατότης μηδέν στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης

[ ARti news / Ελλάδα / 10.01.17 ]

 Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη εν μέσω ισχυρών διεθνών πιέσεων, αλλά χωρίς κατά πάσα πιθανότητα –εκτός απροόπτου- την παρουσία των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν χθες να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα και το ενδεχόμενο μετάβασής τους στη Γενεύη αύριο Τετάρτη, οι έως τώρα οιωνοί όμως κάνουν την ελληνική πλευρά ιδιαιτέρως συγκρατημένη.

 Ο πρωθυπουργός και ο Tούρκος πρόεδρος συνομίλησαν χθες τηλεφωνικά για μία ώρα, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιβεβαιώνει ότι θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο εφόσον διαφανεί πιθανότητα συμφωνίας.

Το μήνυμα Τσίπρα στον Ερντογάν

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον Τούρκο Πρόεδρο τις ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων, επισημαίνοντας ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετική επίδραση στον κυπριακό λαό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και στις Ευρωτουρκικές σχέσεις.

Η δε επικοινωνία, κατά τις ίδιες πηγές, έκλεισε με τη συμφωνία να επανεκτιμηθούν τα δεδομένα την παραμονή της πολυμερούς διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου.

Ωστόσο, η μεγάλη απόσταση που εξακολουθεί να χωρίζει τις δύο πλευρές ειδικά στο θέμα της ασφάλειας και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων καθιστά εξαιρετικά δύσκολη μια ραγδαία αναβάθμιση του επιπέδου των διαβουλεύσεων μέσα στο επόμενο 24ωρο.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε – και ενδεικτικό της πρόθεσης της Άγκυρας για σκληρό «παζάρι» – ότι λίγη ώρα μετά τη συνομιλία Τσίπρα και Ερντογάν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμήνυε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το σύστημα των εγγυήσεων στην Κύπρο.

«Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Διάσκεψης της Γενεύης, εμείς έχουμε την ισχύ και την βούληση με την οποία δεν πρόκειται να αφήσουμε μόνους τους Τουρκοκύπριους», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίμπρις», σπεύδοντας μάλιστα να προσθέσει: «Σήμερα, την στιγμή που σε διάφορα μέρη του κόσμου χύνεται αίμα στην Κύπρο επικρατεί γαλήνη χάρη στις τουρκικές εγγυήσεις».

Κοινώς, η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά δείχνει να «παζαρεύει» ενδεχόμενες υπαναχωρήσεις στο θέμα των εγγυήσεων με την εκ περιτροπής προεδρία που διεκδικεί ο Μουσταφά Ακιντζί– μια διεκδίκηση, η οποία πλην των άλλων θορυβεί πλέον και την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς εκτιμάται ότι αποτελεί το «όχημα» του Ερντογάν για να βάλει πόδι στις ευρωπαϊκές αποφάσεις μέσω Κύπρου.