Οι εμπρηστές του Αμαζονίου δολοφόνησαν υπερασπιστή των αυτοχθόνων

[ ARTI news / Κόσμος / 10.09.19 ]

Η φρίκη στον Αμαζόνιο δεν έχει τέλος, καθώς δολοφονήθηκε Βραζιλιάνος ο οποίος υπερασπιζόταν επί χρόνια τους αυτόχθονες. Οι αδίστακτοι δράστες τον εκτέλεσαν μπροστά στην οικογένειά του. Οι δολοφόνοι θεωρείται ότι είναι αυτοί που έχουν συμφέροντα από την αποωίλωση και καύση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Προστασία των Αυτοχθόνων (FUNAI) εξέφρασε σε ανακοίνωσή του τη «θλίψη του για τη δολοφονία του Μασιέλ Περέιρα ντος Σάντος», ο οποίος είχε συμμετάσχει σε αποστολές του οργανισμού αυτού στην Ταμπατσίνγκα, μικρή πόλη στα σύνορα με το Περού και με την Κολομβία. Έκαναν μάλιστα λόγο για «ενδείξεις» κατά τις οποίες ο φόνος πιθανόν διαπράχθηκε «λόγω του αγώνα του εναντίον των παράνομων πρακτικών στην περιοχή αυτοχθόνων Βάλε ντο Τζαβαρί».

Ο Περέιρα ντος Σάντος εργαζόταν εδώ και πάνω από 12 χρόνια για το FUNAI, αναλαμβάνοντας αποστολές «προστασίας και προώθησης των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων λαών». Η περιοχή Βάλε ντο Τζαβαρί, όπου είναι συγκεντρωμένος «ο μεγαλύτερος αριθμός απομονωμένων αυτοχθόνων στον κόσμο», γίνεται συχνά στόχος «λαθροθήρων, χρυσοθήρων και παράνομων υλοτόμων», σύμφωνα με την Indigenistas Associados.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο και η κυβέρνησή του δέχονται έντονες επικρίσεις το τελευταίο διάστημα από τη διεθνή κοινότητα εξαιτίας της νέας κλιμάκωσης της αποψίλωσης του τροπικού δάσους και των πυρκαγιών στην Αμαζονία.