Οι αόρατοι νεκροί της Συρίας

[ ARti news / Κόσμος / 17.04.17 ]

Εκτός από τους άστεγους, τους άνεργους και γενικά τους «αόρατους» εν ζωή, φαίνεται ότι υπάρχουν και οι «αόρατοι» νεκροί! Μιλώ για τους 126 νεκρούς από τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εναντίον λεωφορείων που μετέφεραν εκτοπισμένους έξω από το Χαλέπι. Μεταξύ των θυμάτων είναι και τουλάχιστον 68 παιδιά. Γιατί, άραγε, αυτά τα παιδιά δεν αντιμετωπίζονται με την ίδια ευαισθησία, όπως εκείνα τα ομοίως δύσμοιρα που χάθηκαν από τα χημικά; Είναι ίσως γιατί τα πρώτα δεν «βοηθούν» την προπαγάνδα των δυτικών και όποιων άλλων έχουν συμφέροντα στην μετα-Άσαντ Συρία. Γιατί τα λεωφορεία αυτά ήταν γεμάτα με κατοίκους φιλοκυβερνητικών, πολιορκημένων χωριών, οι οποίοι επρόκειτο να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές στο πλαίσιο μιας συμφωνίας της Δαμασκού με τους αντάρτες για την απομάκρυνση των αμάχων. Γι’ αυτό λέμε ότι τα παιδιά δολοφονούνται δύο φορές, μία στην πραγματικότητα και μία δεύτερη από την προπαγάνδα. Αλλά η εξαφάνιση από τα μίντια της είδησης του μακελειού, αυτοί οι «αόρατοι νεκροί», που έτυχε να βρεθούν στη «λάθος», αντιδυτική πλευρά, συγκλονίζουν.

Και «Ο απολογισμός αυξάνεται διαρκώς. Υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες», δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι 109 από τους 126 νεκρούς ήταν κάτοικοι των χωριών Φούα και Καφράγια, στην επαρχία Ιντλίμπ, ενώ οι υπόλοιποι ήταν μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και αντάρτες.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι διαπράχθηκε από έναν βομβιστή αυτοκτονίας που επέβαινε σε αυτοκίνητο.

Η ένοπλη αντιπολίτευση της Συρίας καταδίκασε την επίθεση και οι ομάδες που μάχονται υπό το λάβαρο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού την χαρακτήρισταν "δόλια τρομοκρατική επίθεση".

Με βάση τη συμφωνία απομάκρυνσης των αμάχων, παραχωρήθηκε "ασφαλής διέλευση" σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους (συμπεριλαμβανομένων και ανταρτών μαχητών) από τη Μαντάγια, μια πόλη κοντά στη Δαμασκό που πολιορκείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους. Αυτή η αυτοκινητοπομπή περίμενε σε έναν σταθμό λεωφορείων, σε περιοχή που ελέγχεται από την κυβέρνηση, στα περίχωρα του Χαλεπιού, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το σημείο της επίθεσης.

Υ.Γ. Ο φωτογράφος πέφτει στα γόνατα συγκλονισμένος απ’ αυτό που βλέπει