Οι αιτίες της ανόδου της ακροδεξιάς

[ ARTI news / Ελλάδα / 29.10.18 ]

Μέρος πρώτο

23 Μαΐου 2018. Ο Stephen Bannon βρίσκεται ενώπιον μιας ομάδας διανοουμένων και παραγόντων της Ουγγαρίας. «Το φυτίλι που άναψε την επανάσταση του Ντόναλντ Τραμπ, ήταν στις 15 Σεπτεμβρίου 2008 στις 9 π.μ., όταν η Lehman Brothers Bank αναγκάστηκε να πτωχεύσει», λέει. Ο πρώην στρατηγός του Λευκού Οίκου δεν το αγνοεί: εδώ, η κρίση ήταν ιδιαίτερα βίαιη. «Οι ελίτ έχουν σώσει τους εαυτούς τους. Έχουν κοινωνικοποιήσει πλήρως τον κίνδυνο», συνεχίζει ο πρώην αντιπρόεδρος της τράπεζας Goldman Sachs, του οποίου οι πολιτικές δραστηριότητες χρηματοδοτούνται από τα κερδοσκοπικά κεφάλαια. Αυτός ο «σοσιαλισμός για τους πλούσιους» έχει προκαλέσει σε πολλά σημεία του πλανήτη μια «πραγματική λαϊκιστική εξέγερση». Το 2010, ο Viktor Orbán επέστρεψε στην εξουσία στην Ουγγαρία ". ήταν ο "Trump πριν από το Trump".

Μια δεκαετία μετά την οικονομική κρίση, η παγκόσμια οικονομική ύφεση και η κρίση δημόσιου χρέους στην Ευρώπη εξαφανίστηκαν από τους τερματικούς σταθμούς του Bloomberg, όπου λυμαίνονται οι ζωτικές καμπύλες του καπιταλισμού. Αλλά το κύμα από το σοκ ενίσχυσε δύο μεγάλες απορυθμίσεις.

Εάν, αντίθετα από ό, τι υποσχέθηκε ο Μάο Τσε Τουνγκ, ο ανατολικός άνεμος δεν κυριαρχεί ακόμα πάνω από τον δυτικό άνεμο, ξεκίνησε η γεωπολιτική ανασύνθεση του καπιταλισμού: σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, το κινεζικό κράτος επεκτείνει την επιρροή του. Με βάση την ευημερία μιας αυξανόμενης μεσαίας τάξης, η "σοσιαλιστική οικονομία της αγοράς" συνδέει το μέλλον της με τη συνεχιζόμενη παγκοσμιοποίηση του εμπορίου, η οποία υπονομεύει τη μεταποιητική βιομηχανία των περισσότερων δυτικών χωρών. Συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, τις οποίες ο Πρόεδρος Donald Trump υποσχέθηκε στην πρώτη επίσημη ομιλία του για να τη σώσει από την "καταστροφή"

 Η αναταραχή του 2008 και οι μετασεισμοί του έπληξαν επίσης την πολιτική τάξη που είδε στη δημοκρατία της αγοράς την ολοκλήρωση της ιστορίας.

 Η γαλακτώδης τεχνοκρατία της Νέας Υόρκης ή των Βρυξελλών, επέβαλε αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα της εμπειρίας και της νεωτερικότητας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τις αδίστακτες και συντηρητικές κυβερνήσεις. Από την Ουάσινγκτον στη Βαρσοβία μέσω της Βουδαπέστης, ο κ. Trump, ο κ. Orbán και ο κ. Jarosław Kaczyński ισχυρίζονται τον ίδιο καπιταλισμό με τον κ. Barack Obama, την κα Angela Merkel, τον Justin Trudeau ή τον κ. Emmanuel Macron, αλλά έναν καπιταλισμό εθνικιστικό και αυταρχικό.

Πρόκειται για ένα ρήγμα ανάμεσα στις άρχουσες τάξεις, στον ίδιο τον καπιταλισμό. Το ρήγμα αυτό οργανώνεται και ενισχύεται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που περιορίζουν τον ορίζοντα των πολιτικών επιλογών σε αυτούς τους δύο εχθρούς-αδελφούς, τους δεξιούς τεχνοκράτες της νεοφιλελεύθερης λιτότητας, όπου έχουν ενσωματωθεί φιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες, που προκαλούν αηδία αναμεμειγμένη με οργή στις λαϊκές τάξεις, από τη μια, και τους αυταρχικούς, φαιούς εθνικιστές από την άλλη. Οι τελευταίοι αναπτύσσουν έναν λαϊκισμό που εκμεταλλεύεται την αγανάκτηση των «κάτω», αλλά που στοχεύει στο να πλουτίσει ακόμα πιο πολύ τους πλούσιους.  

 Η Κίνα

Η απάντηση στην κρίση του 2008 έφερε στην επιφάνεια τρεις αρνήσεις στο κήρυγμα της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς: Ούτε η παγκοσμιοποίηση, ούτε η δημοκρατία ούτε ο φιλελευθερισμός δεν βγαίνουν αλώβητοι.

 Πρώτον, η διεθνοποίηση της οικονομίας δεν είναι καλή για όλες τις χώρες, ούτε και για την πλειοψηφία των μισθωτών στη Δύση. Η εκλογή του κ Trump έχει ωθήσει στο Λευκό Οίκο έναν άνθρωπο που πιστεύει ότι, μακράν του να είναι επωφελής για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η παγκοσμιοποίηση είχε ενίσχυσε την παρακμή τους και απογείωσε τους ανταγωνιστές τους. Γι αυτό προέβαλε το σύνθημα η "Αμερική πρώτα" έναντι του συνθήματος «κερδισμένος-κερδισμένος» του ελεύθερου εμπορίου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπενθύμισε το τεράστιο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου (αυξανόμενο) της χώρας του - "817 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο! ":" Δεν θέλω τους Κινέζους. Ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω ότι τους αφήνουμε να δράσουν τόσο πολύ με δικά μας έξοδα! Έχουμε πραγματικά ξαναχτίσει την Κίνα. είναι καιρός να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας! Στο Οχάιο χάθηκαν 200.000 θέσεις εργασίας από τότε που η Κίνα προσχώρησε [2001] στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Ο ΠΟΕ, είναι μια πλήρης καταστροφή! Για δεκαετίες, οι πολιτικοί μας έχουν επιτρέψει σε άλλες χώρες να κλέψουν τις δουλειές μας, να κλέψουν τον πλούτο μας και να λεηλατήσουν την οικονομία μας."

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Πεκίνο θεωρείται ως ο κατ΄εξοχήν στρατηγικός αντίπαλος. Εδώ ισχύει η διαπίστωση του Francis Fukuyama ότι «Η Κίνα είναι μακράν η μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας, το "τέλος της ιστορίας", αφού έχει εκσυγχρονιστεί οικονομικά, ενώ παραμένει μια δικτατορία. (...)». Τελικά, ο Trump και οι εγχώριοι αντίπαλοί του συμπίπτουν σε ένα τουλάχιστον σημείο: ο πρώτος θεωρεί ότι η φιλελεύθερη διεθνής τάξη είναι υπερβολικά δαπανηρή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, και οι δεύτεροι ότι η επιτυχία της Κίνας απειλεί να χτυπήσει καίρια τις ΗΠΑ.

 Η γεωπολιτική από την πολιτική απέχει μόνο ένα βήμα. Η παγκοσμιοποίηση έχει προκαλέσει την καταστροφή των θέσεων εργασίας και την κατακόρυφη πτώση των μισθών στη Δύση. Στις βιομηχανικές περιοχές που καταστράφηκαν από τον κινεζικό ανταγωνισμό, οι Αμερικανοί εργαζόμενοι έχουν στραφεί πιο δεξιά τα τελευταία χρόνια. Φυσικά, αυτή η εκλογική μετατόπιση μπορεί να αποδοθεί σε πλήθος «πολιτιστικών» παραγόντων (σεξισμός, ρατσισμός, προσκόλληση στα πυροβόλα όπλα, εχθρότητα στις αμβλώσεις και σε γάμο ομοφυλοφίλων κλπ.). Αλλά και στην αιτιολόγηση των αιτιών της κρίσης από δευτερεύοντες παράγοντες και από τον πρωτεύοντα, που είναι η συγκεντροποίηση του πλούτου και η υπερσυσσώρευση. Πάνω από το 25% των θέσεων εργασίας που εξαρτώνται από τον τομέα της μεταποίησης, κατέρρευσε από 1992-2016, και η ισορροπία ανάμεσα στις δημοκρατικές και τις μη δημοκρατικές ψήφους έχει αλλάξει.

 Λίγο πριν την πτώση του Lehman Brothers, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής, Άλαν Γκρίνσπαν, υποστήριζε: "Χάρη στην παγκοσμιοποίηση, οι δημόσιες πολιτικές των ΗΠΑ έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από παγκόσμιες δυνάμεις της αγοράς. Εκτός από τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας, η ταυτότητα του επόμενου προέδρου είναι σχεδόν αδιάφορη».

Στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, των οποίων η επέκταση εξακολουθεί να βασίζεται στις εξαγωγές, η αμφισβήτηση της παγκοσμιοποίησης δεν αφορά το εμπόριο. Αλλά οι «ισχυροί άνδρες» στην εξουσία καταγγέλλουν την επιβολή από την ΕΕ των «δυτικών αξιών» που θεωρούνται αδύναμες και παρακμιακές, και ευνοούν τη μετανάστευση, την ομοφυλοφιλία, τον αθεϊσμό, τον φεμινισμό, την οικολογία, τη διάλυση της οικογένειας κλπ. Αμφισβητούν επίσης τη δημοκρατική φύση του φιλελεύθερου καπιταλισμού, καθώς το 2008: «Δεν υπήρξε δίωξη εναντίον ενός χρηματοδότη υψηλού επίπεδο», αναφέρει ο δημοσιογράφος John Lanchester. Στο σκάνδαλο των ταμιευτηρίων της δεκαετίας του 1980, τιμωρήθηκαν εκατό άτομα. Οι τρόφιμοι μια γαλλικής φυλακής έλεγαν τον περασμένο αιώνα: "Όποιος κλέβει ένα αυγό πηγαίνει στη φυλακή, όποιος κλέβει ένα βόδι πηγαίνει στο παλάτι Bourbon."

Οι άνθρωποι επιλέγουν, αλλά η πρωτεύουσα αποφασίζει. Αρνούμενοι τις προεκλογικές υποσχέσεις τους, οι φιλελεύθεροι ηγέτες, δεξιά και αριστερά, ενίσχυσαν αυτή την καχυποψία μετά από σχεδόν κάθε εκλογή. Επιλέγοντας να σπάσει τις συντηρητικές πολιτικές των προκατόχων του, ο Ομπάμα μειώνει τα δημόσια ελλείμματα, μειώνει τις κοινωνικές δαπάνες και αντί να δημιουργήσει ένα σύστημα δημόσιας υγείας για όλους, απαιτεί από τους Αμερικανούς να αγοράσουν ιατρική ασφάλιση από ιδιώτες. Στη Γαλλία, ο Nicolas Sarkozy καθυστερεί κατά δύο έτη την ηλικία συνταξιοδότησης την οποία είχε επισήμως δεσμευθεί να μην τροποποιήσει. Με τον ίδιο τρόπο, ο François Hollande ψήφισε ένα ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας, το οποίο είχε υποσχεθεί να επαναδιαπραγματευτεί. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι φιλελεύθεροι ηγέτες συμφώνησαν να τριπλασιάσουν τα πανεπιστημιακά τέλη εγγραφής που ορκίστηκαν ότι θα καταργήσουν.

 "Το 1992, θυμάται ο δημοσιογράφος Jack Dion, οι Δανοί ψήφισαν κατά της Συνθήκης του Μάαστριχτ: αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις κάλπες. Το 2001, οι Ιρλανδοί ψήφισαν κατά της Συνθήκης της Νίκαιας: αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις κάλπες. Το 2005, οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί ψήφισαν κατά της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης (ΕΚΤ): τους επιβλήθηκε με το όνομα της Συνθήκης της Λισαβόνας. Το 2008, οι Ιρλανδοί ψήφισαν κατά της Συνθήκης της Λισαβόνας: αναγκάστηκαν να ψηφίσουν εκ νέου. Το 2015, οι Έλληνες ψήφισαν με ποσοστό 61,3% ενάντια στο σχέδιο λιτότητας των Βρυξελλών - το οποίο όμως συνέχισε να τους επιβάλλεται."

Την ίδια χρονιά, αντιμετωπίζοντας μία αριστερή κυβέρνηση που εξελέγη πριν από μερικούς μήνες και αναγκάστηκε να ακολουθεί μια πολιτική ανακούφισης στο νεοφιλελεύθερο σοκ που επεβλήθη στον πληθυσμό της, ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνόψισε το δημοκρατικό τσίρκο ως εξής: "Οι εκλογές δεν πρέπει να επιτρέπουν αλλαγή οικονομικής πολιτικής.» Εν τω μεταξύ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Pierre Moscovici εξήγησε αργότερα: «Είκοσι τρεις άνθρωποι, με τους αναπληρωτές τους, λαμβάνουν -ή μη- θεμελιώδεις αποφάσεις για τα εκατομμύρια των άλλων» χωρίς κανέναν δημοκρατικό έλεγχο. Η Ευρωομάδα δεν αναφέρεται σε καμία κυβέρνηση, σε κανένα Κοινοβούλιο, και ειδικότερα όχι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Απολυταρχική και ανελεύθερη με τον δικό της τρόπο, αυτή η περιφρόνηση για τη λαϊκή κυριαρχία τροφοδοτεί ένα από τα πιο ισχυρά αγεπιχειρήματα των συντηρητικών ηγετών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Σε αντίθεση με τα κεντροαριστερά ή τα κεντροδεξιά κόμματα, τα οποία δεν παρέχουν τη δυνατότητα στη δημοκρατία να ανακάμψει, οι Τράμπ και Ορμπάν, ο Kaczyński στην Πολωνία, ή ο Matteo Salvini στην Ιταλία, υποστηρίζουν ότι δίνουν διέξοδο στην αγωνία των πολιτών, αντιπαραθέτοντας στους υπερεθνικούς αυταρχικούς θεσμούς  των Βρυξελλών ή της Wall Street , τον εθνικό και εθνικιστικό λαϊκισμό τον οποίο παρουσιάζουν ως επανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας…

 * Le Monde Diplomatique, Serge Halimi & Pierre Rimbert